- Jeg tror at ostene våre er spredd til alle kontintene

Spennende planer: Marielle de Roos og Hugo Vink gleder seg til de nye planene for gården settes i gang.

Spennende planer: Marielle de Roos og Hugo Vink gleder seg til de nye planene for gården settes i gang.

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Sommeren nærmer seg, noe Lofoten Gårdsysteri nok vil merke godt på besøkstallet. Ostene de lager på gården er svært populære blant turistene.

DEL

Når turistene trår inn på gårdsplassen til Lofoten Gårdsysteri - Saupstad gård, er det mange som lar seg fascinere. Fjellene, geitene, osten, maten og menneskene. Går det virkelig an å bo på denne måten?

- Det er folk som spør oss om det faktisk går an og leve her hele året, forteller Marielle Marielle de Roos og ler. Hun og Hugo Vink tar imot mange turister hvert eneste år, og gården ser ut til og bli mer og mer populær.

I samarbeid med Eltoft barneskole, har gården drevet økologisk skolehage i flere år.

Marielle viser oss skolehagen hvor klassene kommer og dyrker sine egne grønnsaker.

- Det er så tydelig at de koser seg når de er her, forteller Marielle ivrig. - Det gleder oss veldig!

Økologisk mat

Økologisk mat er både Marielle og Hugo svært opptatt av på gården, og de merker at folks interesse for økologisk mat øker.

- Vi håper at det kke bare en trend , men at det er en økende bevisshet rundt helse, sier Hugo.

Det er tydelig at økologisk landbruk er noe de begge ønsker å fortelle om. Og turistene hører gjerne på.

- Turistene kommer i minbuss, går i fjellene, tar med seg matpakker fra gården og koser seg. Tilbakemeldingene vi får er fantastiske, sier Marielle. Og ostene blir godt tatt i mot.

- Jeg tror at ostene våre er spredd til alle kontintene, sier Hugo. - Vi får besøk fra så mange forskjellige land!

Bli med på produksjonen

Å besøke Lofoten Gårdsysteri skal være en opplevelse. Det ønsker de begge for de besøkende.

- Her kan man høre om økologisk landbruk, se på dyrene i fjellene, ta med seg matpakke med beskrivelse av hva man spiser, nyte ferskt brød, og andre produkter fra gården, høre om osten.. ramser Marielle opp. I tillegg til smaksopplevelsene på gården, kan man også få være med på osteproduksjonen selv.

- Vi tar imot mindre grupper som kan være med å se prosessen når vi produserer ost, forteller Marielle.

- Det passer for par, for mor og datter, for venninner, hvem som helst som er nysgjerrige.

Til høsten har de planlagt en omfattende ombyggingsprossess.

- Vi begynner forhåpentligvis i august eller eptember. Da blir det ikke lenger bare en gårdsbutikk, men vi skal bygge ut til en kafé/restaurant, slik at vi har plass til enda flere, forteller Hugo.

- Lofoten er eksotisk. Vi vil at enda flere skal komme og oppleve dette, og da trenger vi større plass til og ta dem imot.

De er begge svært engasjerte når de snakker om ombyggingen, hvor det også skal bygges nytt produksjonsrom.

- Vi gleder oss veldig!

- Lofoten er mer enn fisketradisjoner

Ostene som produseres på Lofoten Gårdsysteri kan kjøpes over hele landet.

Selv har de ikke oppsøkt noen butikker eller restauranter, men ryktet har gått om de gode ostene fra Lofoten.

- Vi leter ikke aktivt etter steder å selge, vi blir spurt, forteller Hugo.

- Restauranter og butikker har hørt om oss, og vil selge produktene våre. De butikkene vi sier ja til vil vi ha mulighet til å levere nok til. Gode forhold til kundene er viktig. Vi vil ikke si ja til mer enn vi har kapasitet til. Forhåpentligvis kan vi si ja tli enda flere med tiden.

Geiteproduktene blir stadig mer populære. - Vi er heldige der, sier Marielle med et smil. - Folk har fått øynene opp for at det er et sunt produkt. Noen tåler ikke kumelk, men tåler geitemelk.

- Lofoten er mer enn fisketradisjoner, sier Hugo. - og bør også bli kjent for god ost!

Vi håper interessen for økologisk mat ikke bare er en trend, men en økende bevissthet rundt helse. Hugo Vink

Artikkeltags