Melk fra geiter i Lofoten har endt opp som ost i Paris

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

– Dette betyr enormt mye for oss og er et eneste stort eventyr, sier Marielle de Roos til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Sammen med ektemannen Hugo Vink driver hun Lofoten gårdsysteri på Saupstad i Vestvågøy. Nå er de på full fart inn på det franske ostemarkedet med sin hvite geitost.

Torsdag var det premiere på salg av Steinfjording, som osten heter, midt i tjukkeste Paris. Det tok ikke lang tid før salget var i gang.

Les også: Lofotens matambassadører

Ostens mekka

–Det er en helt enkel grunn til at nesten er for utrolig til å være sant. Dette er spesielt stort fordi det er Paris. Frankrike er et mekka innen ost. At vi som en småskala ostebedrift fra Steinfjorden kan ha en ost i den ostebutikken som har de beste gårdsostene i hele Frankrike er en stor ære, sier Marielle.

Eventyret har på mange måter blitt til gjennom tilfeldigheter.

For tre år siden var familien på ferie i Frankrike og testet lokale oster. De opprettet kontakter, og for tre uker siden besøkte Marielle igjen Frankrike i forbindelse med en kongress.

Da hadde hun med seg smaksprøver, og skjøt blink hos den mest tradisjonsrike familiebedriften i markedet med fire butikker i Paris. Maxime Quatrehomme er fjerde generasjon driver og vil satse på ost fra Lofoten gårdsysteri.

– Det var kjærligheten til ost som gjorde at vi fant butikken. Så begynte vi å snakke ost og fortalte om vår produksjon i Lofoten. De ble begeistret og ble interessert i å smake, forteller Marielle de Roos.

Statsråden fornøyd

Landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) synes det er stas at norsk lokalmat blir introdusert i Frankrike.

– Kontraktene produsenter har inngått i Frankrike viser at det er et betalingsvillig marked der ute som ønsker produkter med kvalitet og særpreg, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp) til ANB.

Torsdag gjestet han delikatessebutikker i Frankrike sammen med ekteparet fra Lofoten gårdsysteri.

Ekteparet skamroser organisasjonen Matmerk, som snudde på hælen og sørget for at de fikk være med når en stor delegasjon skulle til Paris sammen med landbruks- og matministeren. (ANB).

Artikkeltags