Det sier kokk ved Thon Hotel Lofoten, André Larsen. For fire år siden var hans gode venn, kollega og sørlandskokk Nicolai Ellitsgaard Pedersen på dykketur. Da kom han over grisetang, og en liten utvekst på denne; nemlig grisetangdokke.

– Han klippet den av, tørket den, og merket etter hvert at den hadde en intens lukt av, og smakte som, trøffel, sier Larsen, og legger til at grisetangdokka nå har fått tilnavnet trøffeltang.

Les også: Mange nye satser på lokal mat og opplevelser

Kortreist ost med tang

I sommer gikk Larsen til topps i Årets Sjømatkokk, hvor han blant annet brukte geitost fra Lofoten Gårdsysteri som ingrediens på sin meny. Dette og trøffeltang-funnet har nå ført til et samarbeid om en ny ost mellom Larsen og Lofoten Gårdsysteri, hvor Larsen bidrar som ressurs for å få fram trøffelsmaken, og Marielle De Roos og Hugo Vink som produsenter.

Osten, som har Lofoten Gårdsysteri sin Steinfjording-ost som basis, er tilsatt grisetangdokka.

– Det er et veldig spennende prosjekt. For å få en ordentlig lokal, norsk ost er det ikke mulighet for å bruke trøffel. Men vi kan bruke tang fra havet med trøffelsmak. Hvor kult er ikke det?, smiler Larsen entusiastisk, og legger til at de er opptatt av kortreist mat.

Ost med grisetangdokke var Larsens ide, og sammen med Lofoten Gårdsysteri er han først ut med å bruke grisetangdokke i ost.

– Det er veldig kult å være pioner på noe. Måten Lofoten Gårdsysteri driver på er fantastisk. Jeg kan bistå smaksmessig, og sammen har vi fått til et bra samarbeid, sier Larsen.

Les også: Marielle de Roos fra Saupstad roser kongens tale

Lansering på nyåret

Til nå har Larsen og Lofoten Gårdsysteri holdt osten og prosjektet hemmelig, men kan nå fortelle at osten er under produksjon og at den fortiden er under lagring på gården i Saupstad.

Grisetang

En type brunalge

Dominerer det meste av norskekysten

Læraktig konsistens

Vokser på dybder ned til 2 meter

Lysbrun eller olivengrønn farge

Kilde: Wikipedia

– Osten vil være ferdiglagret rett etter nyttår, og vi har flere varianter av den i tilfelle noen ikke er god på smak, sier Larsen.

Han legger til at osten også vil bli lansert på nyåret, men at det er uvisst når.

– Det kommer helt an på om osten som lagres nå blir bra, eller om vi må ta en ny runde og kan lansere nærmere mot sommeren, sier han.

Uavhengig av dette kan Larsen fortelle at det vil bli masse skriverier om osten og prosjektet på nyåret i både VG og i Dagbladet. Matskribent, forfatter og journalist Andreas Viestad skal ta turen til Lofoten, og i tillegg skal Matkanalen bistå i markedsføringen av osten.

– Jeg ønsker ikke å profittere på osten, men heller løfte fram Lofoten Gårdsysteri. Det er de som produserer osten, og det skal bli utrolig spennende å se, og ikke minst smake på, resultatet, avrunder Larsen med et smil.

Les også: Årets sjømatkokk jobber i Lofoten!