– Russetida er ofte preget av ekskludering og grupperinger. Jeg vil ha ei russetid for alle sammen – uavhengig av tilhørighet og vennegjenger. I år vil vi skape et tilbud slik at alle elevene kan få være med å feire 13 års skolegang, sier Kjønsø.

I år, som i fjor, har russen i Vågan samlingsplass på Kuba hvor det skal settes opp både telt og utedo. Her vil det være både leker og andre aktiviteter for russen ifølge Kjønsø.

Mye ansvar

At det imidlertid er mye ansvar å være russepresident, legger han ikke skjul på.

– Dersom ting ikke blir gjort av de andre, er det som regel jeg som må gjøre det. I tillegg er det mya ansvar i form av at mye står i mitt navn. På Kuba står jeg så å si personlig ansvarlig for at det skal se ordentlig ut, sier Kjønsø.

Er det skummelt å ha så mye ansvar?

– Det er selvfølgelig litt skummelt å ha ansvar for 70 ungdommer på Kuba, men med årets russ tror jeg ikke det skal bli noe problem. Dukker det opp utfordringer, er det mange som hjelper til.

Kjønsø peker på at gode egenskaper å ha som russepresident er å være flink til å organisere og å være strukturert.

– Man må sende ut en rekke mailer og snakke med politiet, for å nevne noe. I tillegg er det kanskje greit å være en likandes type, sier han og smiler.

Store forventninger

Årets russepresident forklarer at det har blitt arrangert flere russefester i både Vågan, på Leknes og på Sortland gjennom vinteren og våren. Russedåpen finner imidlertid ikke sted før natt til 1. mai – tradisjonen tro.

Hvilke forventninger har du til russetida?

– Store forventninger! Jeg gleder meg enormt mye til landstreff i Stavanger førstkommende helg, selv om det kommer til å gå med en del jobber, sier Kjønsø, som har deltidsjobb både på Jordbærpikene og på Magic Ice for å få det hele til å gå rundt.

– I tillegg ser jeg fram til å tilbringe tid sammen med resten av gjengen på Kuba og til å kjenne på samholdet. Det er ikke sikkert vi ser så mye til hverandre etter sommeren.

I utgangspunktet skulle Kjønsø ta seg et friår og jobbe til høsten. Nå er imidlertid planen endret.

– Jeg fikk meg dame, og da ble planen endret, sier Kjønsø og ler.

– Nå har vi bestemt oss for å flytte til Fredrikstad for å studere. «Innovasjon og prosjektledelse» er førstevalget mitt, men jeg har også søkt på jus- og lærerutdanning. Jeg ser for meg at det blir kjekt å flytte for å studere.

Ikke hovedfokus

Årets russekull har eksamener i uka etter 17. mai.

Er det noe dere tenker mye på?

– Det ligger litt i bakhodet når lærerne maser om eksamensrelatert stoff, men jeg tror ikke eksamen er hovedfokuset vårt nå, sier Kjønsø og ler.

– Presset kommer antakeligvis 17. eller 18. mai når vi blir klar over hva som kommer. Før den tid skal vi kose oss og ha det gøy.