Seilbåten "Argo" skulle etter planen ankomme Svalbard den 30. eller 31. august, men flere dager senere er det fortsatt ingen som har sett noe til båten.

Båten la ut fra fra Tromsø for 10 dager siden.  Ombord skal det befinne seg en norsk mann i 30-årene.

Klokken 13.25 søndag opplyser redningsleder i Hovedredningssentralen, Frode Iversen, om at et nylig utført flysøk i området mellom Svalbard og Bjørnøya ikke har ført til at de har funnet båten, skriver Avisa Nordland.

- Akkurat nå er kystverkets overvåkningsfly fra Tromsø på vei på vingene for å søke mellom Bjørnøya og fastlandet, sier Iversen til Nordlys.

- Alvorlig

Med tanke på at et nytt søk nå har blitt unnagjort uten resultat, karakteriserer Iversen situasjonen som alvorlig.

- Når en seilbåt er så mye forsinket og ikke kan nås ved hjelp av radikommunikasjon, er det klart at det er snakk om en alvorlig situasjon.

Tidligere fortalte redningsleder Kjell Johansen at de jobber med å underette sjøfartøyene som befinner seg i søkeområdet om situasjonen.

- Vi har sendt ut melding til fartøy som befinner seg i området om at de må holde skarp utkikk etter båten. Samtidig har vi etter hvert satt inn fly i søket, sa vakthavende redningsleder i Hovedredningssentralen, Kjell Johansen til Nordlys.

Det var Svalbardposten som først omtalte saken.

- Dårlig vær

Hovedredningssentralen ble varslet om den savnede båten klokken 18.30 lørdag.

Redningslederen opplyser at de fortsatt ikke vet om båten er utstyrt med radioutstyr, eller om det rett og slett ikke fungerer. De har i hvert fall ikke lykkes med å komme i kontakt med fartøyet.

Frode Iversen ved Hovedredningssentralen forteller til Nordlys at selbåten ikke har lisens på radio, og at de derfor ikke klarer å nå ham.

- Vi er i beredskap, og bruker nå alle mulige kilder for å prøve å finne ut hvor båten kan befinne seg, sier Johansen, som samtidig legger til:

- Vi har per nå ingen grunn til å tro at det har forekommet noen ulykke. Det har vært noe urolig sjø mellom fastlandet og Svalbard, som kan ha bidratt til en forsinkelse.

- Men det har ikke vært så dårlig vær at en seilbåt som dette ikke skulle kunne klart å takle det, for å si det sånn.

Klokken 14:30 melder Hovedredningssentralen om at både båten og båtføreren er hjemmehørende i Nordland.

Problemer med navigasjonen

Siste tegn til seilbåten forekom den 27 . august. Da har en annen båt praiet "Argo" like nord-vest for Tromsø, og da skal mannen i 30-årene ha gitt uttrykk for at han hadde problemer med autopiloten - og at dette har gjort navigasjonen vanskelig.

Autopiloten er det som sørger for at man skal kunne styre uten å måtte holde i roret hele tiden.

Båten er registrert i Norge, men Iversen vet ikke hvor i Norge. Det er heller ikke kjent om båten besøkte andre havner før Tromsø.

I en pressemelding opplyser Hovedredningssentralen om at "Argo" er 8,5 meter lang. Johansen oppfordrer alle som har informasjon vedrørende "Argo" om å ta kontakt med hovedredningssentralen på telefon 75 55 93 40.