Gå til sidens hovedinnhold

Seks veteraner ble hedret: – De satte sine liv på spill for nasjonen

Artikkelen er over 1 år gammel

Onsdag ble seks veteraner hedret og fikk utdelt medalje for å ha deltatt i internasjonale operasjoner.

Det var sjefen for Nord-Hålogaland Heimevernsdistrikt 16, kommandør Jon Ivar Kjellin, som delte ut medaljer for internasjonale operasjoner, i tillegg til Tysklandsbrigadens veteranforbundsmedalje på rådhuset i Svolvær onsdag.

Arne Molund, Hans Jørgen Nilsen, Einar Grann-Meyer, Rolf Karl Susæg, Jan Viggo Johanssen og Odd Kristoffersen fikk alle bevis på at de har tjenestegjort i utlandet.

– Vi hedrer våre veteraner for at de har gjort tjeneste og satt sine liv på spill for nasjonen, i tillegg til det internasjonale samfunnet og freden. De har vernet om våre interesser, sikkerhet og verdier, sa Kjellin.

8. mai 1945 vant Norge freden tilbake. Det markerte slutten på fem år med krig, nød, ødeleggelser, flukt, terror og frykt. Til sammen døde omtrentlig 10.000 nordmenn som følge av andre verdenskrig. Norge, som en liten nasjon, trengte allierte. Det har ført med seg forpliktelser.

– Det er derfor Norge har bidratt i internasjonale operasjoner. Etter andre verdenskrig har mer enn 100.000 nordmenn tjenestegjort i mer enn 40 militære operasjoner i fire ulike verdensdeler. Det er betydelig, og mye mer enn folk flest er klar over. Det har alltid vært viktig for Norge å ha det internasjonale samfunnet i ryggen. Derfor har vi nærmest utelukkende bidratt militært med FNs mandat i ryggen, fortalte kommandøren.

Deltakelse i internasjonale operasjoner er i dag en viktig del av forsvaret. Kjellin understreket at veteraner er ryggraden i det norske forsvaret.

– Mange har gjort en uvurderlig innsats for Norge og det internasjonale samfunnet uten å få den synlige anerkjennelsen de fortjener. Årsakene er mange, men forsvaret jobber intenst for å sørge for at alle som ikke har fått sine rettmessige medaljer skal få det, fortsatt Kjellin.

Medalje for innsats og deltakelse i internasjonale operasjoner ble innstiftet så sent som 2002. Da med tilbakevirkende kraft til 1947. Før årtusenskiftet hadde mer enn 80.000 norske soldater tjenestegjort, og gjort seg fortjent til medaljen.

– Det er mange år siden de som får medaljen i dag var i tjeneste. Jeg håper likevel det oppfattes som godt, verdig og anerkjennende, sa Kjellin til applaus fra salen.

Kommentarer til denne saken