Gå til sidens hovedinnhold

Seniornett og biblioteket arrangerer Digital festival

Artikkelen er over 1 år gammel

En festival for seniorer på Vestvågøy som ønsker å lære om ulike digitale tjenester.

Tirsdag 17. september arrangerer Seniornett Leknes i samarbeid med Meieriet bibliotek Digital festival på Meieriet. Denne dagen er en fortsettelse av det som tidligere het Seniorsurfdagen. Leder i Seniornett Leknes Gjermund Molund, den helt ferske biblioteksjefen Joep Aarts og Aud Karin Larsen ved Vestvågøy frivilligsentral forteller at det i fjor var rundt 100 personer som tok turen innom.

– Målet sentralt er at dette skal være over en uke. Lokalt og i startfasen får man tilpasse det etter kapasitet, og utvide til flere dager senere. Vi samarbeider med biblioteket, slik at de har den første halvdelen av dagen og så har vi innlegg og foredrag den siste delen. Biblioteket blir sentralt, og fra sentralt hold ønsker de å fokusere på biblioteket og bibliotekets tjenester, forteller Molund.

Seniornett Leknes har i dag rund 50 medlemmer, som møtes engang i måneden, med spesielle tema. De har hold på siden 2014, og målgruppa er seniorer 60 pluss. Festivaldagen er for alle som vil komme.

Stasjoner og foredrag

På Vestvågøy er det rundt 1200 personer som i dag ikke har PC eller som ikke er på nett i det hele tatt. Seniornett har bestilt en undersøkelse som skal finne ut det eksakte tallet på antall personer uten nettilgang, og undersøke nettvanene til seniorene.

– Vi har eksempler på Vestvågøy der folk fortsatt går i banken for å betale regninger, og betaler masse gebyrer. Mot at de kunne gjort det gratis hjemme i nettbanken. Spesielt i ytterkantene begynner det å bli vanskelig, fordi de må til Leknes, sier Molund.

Digital festival begynte i fjor, med et godt samarbeid med biblioteket.

– Det er så viktig å forstå at man må engasjere seg i dette med nettbruk. De må lære det, ellers kommer de til å falle helt utenfor. Det er slik nå, og det er i alle fall framtida, sier Larsen.

– Festivalen starter med ulike stasjoner, med en veileder på hver stasjon. Stasjonene har forskjellige tema, og man kan spørre og bli opplært. Det er tema som hvordan komme seg på nett og hvordan bruke sosiale medier. Etter en liten pause skal det være to innlegg. Et om velferdsteknologi og et om digitale bibliotektjenester. Jeg tror det blir en bra dag, sier hun.

Teknologiske duppeditter

I tillegg skal det grønnerommet med alle de teknologiske duppedittene til biblioteket være åpent. Her står det blant annet en 3D-printer, som folk kan se og prøve.

– Jeg er veldig glad for det veldig nære og gode samarbeidet som har vært mellom Seniornett Leknes og biblioteket. Etter min mening er det midt i blinken for hva et bibliotek skal gjøre. Ikke bare gi tilgang til kunnskap og litteratur, men også gjøre folk i stand til å bruke den kunnskapen, sier den helt nye biblioteksjefen Aarts.

Han forteller at det også er mulighet til å utvide tilbudet, i årene som kommer, til andre målgrupper.

Kommentarer til denne saken