Sier nei til å stenge Lofoten fysisk: - Strømmen av turister vil begrense seg selv

Vil sende turistene hjem: Lofotrådet jobber fortsatt med å sende turister hjem fra Lofoten, men får ikke stenge av regionen fysisk.

Vil sende turistene hjem: Lofotrådet jobber fortsatt med å sende turister hjem fra Lofoten, men får ikke stenge av regionen fysisk. Foto:

Fylkesmannen i Nordland sier nei til ønsket fra Lofotrådet om å stenge Lofoten fysisk ved hjelp av politi og heimevern.

DEL

Søndag gikk Lofotrådet ut med at alle de seks ordførerne i regionen ba Fylkesmannen i Nordland om juridisk bistand for å vurdere å stenge Lofoten fysisk ved kommunegrensene.

- Det er ønskelig å kunne stoppe utlendinger uten oppholdstillatelse i Norge ved Lofotens ytre kommunegrenser.

Lofotrådets leder Remi Solberg sa da at det var nødvendig for å begrense strømmen av turister inn til Lofoten og for å bremse risikoen for spredning av korona-viruset.

- Tiltakene fungerer

Nå er det klart at Fylkesmannen i Nordland ikke mener det er mulig eller hensiktsmessig.

Mandag morgen innførte regjeringen grensekontroll i Norge der utenlandske statsborgere uten opphold i Norge ble bortvist. Den gjelder for personer som ankommer Norge etter mandag morgen.

- Når dette er trådt i kraft vil strømmen av turister begrense seg selv automatisk. Det vil fortsatt kunne komme turister inn til Lofoten, men dette vil være turister som har vært i Norge i en lengre periode, eller som skulle vært i karantene på annet sted, skriver fylkesberedskapssjef Asgeir Jordbru til Vestvågøy kommune.

De juridiske vurderingene til Fylkesmannen er at kommunen antagelig heller ikke kan bruke tvang overfor turistene, og at politiet trolig ikke vil ha kapasitet til å håndheve en slik fysisk avstengning uansett.

- De er nå opptatt med å gjennomføre grensekontroll, samt fokus på sin egen kontinuitet til å løse de oppdrag de har.

Fylkesmannen konkluderer med at tiltakene som allerede er på plass i samarbeid med Bodø knyttet til både ferge og fly fungerer.

Konklusjonen er at Lofoten er godt dekket av det som allerede er innført. Reiselivsnæringa i Lofoten viste mandag også til at de fleste anleggene nå er stengt eller har få gjester.

Tidligere i forrige uke ble det klart at alle som reiste inn til Norge fra et land utenfor Norden automatisk skulle i karantene i 14 dager. Lofoten og Vesterålen har også innført karantene i to uker for alle som kommer fra Oslo og store deler av Sør-Norge.

- Var nødvendig å be om

Mandag innførte kommunen forbud mot guidet turistaktivitet i Vestvågøy i første omgang frem til 5. april, med mulighet for forlengelse. De har også brukt SMS for å nå alle mobiltelefoner i området.

Turister som fortsatt er i Lofoten er bedt om å reise hjem.

Remi Solberg sa mandag til NRK at flertallet av de 6000 registrerte sim-kortene fra utlendinger i Lofoten mandag morgen ble antatt å stamme fra turister.

Mandag ble det også klart at straffen for å bryte hjemmekarantene og isolasjon normalt er 20.000 kroner i bot eller fengsel i 15 dager.

Remi Solberg sier mandag kveld at Lofotrådet forholder seg til beslutningen som er tatt..

- Fra vi satte i gang denne prosessen med en anmodning har det kommet flere nasjonale tiltak. Blant annet med grensekontroll. Statsadvokaten har også gått ut med strafferammene for bryte karantenebestemmelsene.

Solberg sier grensekontrollen nasjonalt og lokale tiltak i Lofoten gjør at det i sum er lite attraktivt å ta ta turen. I tillegg er det nå sendt ut ytterligere SMS til alle i Lofoten med informasjon om situasjonen.

- Vi mente det alvorlig da vi satte det i gang. Det er et faktum at vi har hatt tilførsel av turister hver eneste dag. Det var også et nødvendig tiltak å be om da vi anmodet om det, sier Remi Solberg og understreker at saken er grundig vurdert.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken