Gå til sidens hovedinnhold

Siv vil skyte havørn: – Ørnen er nærmest en hellig fugl for mange

Stortingspolitiker Siv Mossleth (Sp) er bekymret over reduksjonen i antall ærfugl i Nordland. Derfor vil hun redusere havørnbestanden i fylket.

(Avisa Nordland) Forskerne vil forske mer på hvorfor ærfuglbestanden har falt drastisk de siste årene. Siv Mossleth, derimot, er i et NRK-intervju sikker i sin sak.

- Har gått kraftig ned

– Tradisjonen har vart i over tusen år. Ærfuglen har stolt på at menneskene var med og hjalp til en vellykket hekking. Den har hekket i hopetall så lenge menneskene beskyttet den mot rovdyr, sier Mossleth til NRK.

- Ærfuglbestanden har gått kraftig ned de siste årene. De som vokter værene, mener havørna har en stor del av skylda, fortsetter hun.

Les også: Berget havørn fra den sikre død.

Hun er redd for at den gamle kystkulturen i Nordland, med tilrettelagte kolonier for ærfugl, skal forsvinne. Selv om hun vil skyte havørn, har ørnen gikk politikeren mange fine opplevelser.

– Det er et flott syn. Mitt engasjement er ikke et hat mot noe som helst, forklarer hun til kanalen.

Hun har gjentatte ganger uttalt ønsket om å ta ut ørn når det er nødvendig. Det har hun fått pepper for.

– Jeg blir tillagt meninger og holdninger jeg ikke har. Ørnen er nærmest en hellig fugl for mange, sier Mossleth.

Bør være lett å ta ut ørn

Hun er lei av byråkrati og treghet i forvaltningen. Nå vil hun ha mer lokal forvaltning på feltet, og hun mener man bør stole på vokterne som følger fugleværene tett i hekketida.

– Dersom ørnen ikke er noe problem, er det ikke grunn til å skyte den. Men dersom de ser at ørn gjør skade, mener jeg det bør være lett for dem å ta ut ørn, sier hun til NRK.

Kommentarer til denne saken