Gå til sidens hovedinnhold

Sivert og Ståle blir lærlinger på topp moderne fiskebåt: – Jeg kan ikke tenke meg noe annet yrke!

Artikkelen er over 2 år gammel

Sivert Angelsen og Ståle Henriksen blir lærlinger på splitter nye «Angelsen senior» i år. De er ikke i tvil om yrkesvalget sitt.

«Angelsen Senior» er den største fiskebåten som hittil er bygget som skal brukte batteri til framdrift. 26. februar klappet båten til kai hjemme på Ramberg, med mange frammøtte på kaia.

Garnbåten blir arbeidsplass til et mannskap på seks, i tillegg til to lærlinger.

Les også: «Angelsen Senior» er kommet hjem: – Jeg er så stolt over båten og guttene

– Drømmer om egen båt

De to som skal mønstre på om bord som lærlinger gleder seg stort til det.

– Jeg kan ikke tenke meg noe annet yrke. Pappa er fisker, og jeg har vært med ham og vært med i bua. Dessuten har jeg alltid likt båter. Jeg ser bare ikke for meg at det er noe annet jeg kunne gjort, sier Ståle Henriksen fra Napp.

Han er snart ferdig med VG2 Fiske og fangst ved Vest-Lofoten videregående skole og Lofoten fagskole.

– Jeg elsker å være på havet! Det er noe med å stå der ute i bølgene og kjenne lukta av havet. Dessuten synes jeg jo fisk er godt!

Som elev har han også vært på utplassering på havet.

– Da fant jeg i alle fall ut at dette blir det!

– Hvordan tror du det blir å være lærling om bord på helt nye «Angelsen senior»?

– Ja, det tror jeg blir helt suverent, sier Ståle Henriksen dagen før han skulle ut og møte både båt og mannskap på Sørvågen.

– Kan du tenke deg å kjøpe egen båt en gang?

– Ja, det er drømmen det vet du! Men det tar litt tid og jeg tar det nå som det kommer. Først skal jeg ta fagskolen.

– Ikke to like dager

Den andre som skal være lærling om bord er Sivert Håvik Angelsen.

Han er sønnen til Sigmunn Angelsen, den ene av brødrene Angelsen som eier selskapet bak «Angelsen Senior». Også han er sikker på yrkesvalget.

– Jeg har vokst opp med pappa som er fisker. Jeg synes det er artig å føre det videre, jeg har også vært med siden jeg var liten, forteller Sivert som har vært med på havet på utplassering fra skolen og vært med faren på jobb i ferier og andre ledige stunder.

– Hva synes du om nybåten til familien, som du jo nå også skal arbeide om bord på?

– Den er veldig flott! Det er en kjempestor oppgradering fra den gamle båten, jeg har også vært med der også. Jeg tror det blir artig å komme i gang, slår han fast.

Også han vil gjerne en gang satse på egen båt.

– Ja, det ser jeg ikke bort fra. Men det er veldig dyrt. Jeg har lyst å kjøpe meg egen sjark, men det blir veldig kostbart.

Livet på havet er også viktig for Sivert.

– Jeg liker å være på havet. Det er både artig og interessant. Det er jo de samme rutinene, men det er likevel aldri to like dager. Nå holder vi på med å rigge båten, så jeg får også vært med på det.

– Næringa trenger fornying

Øystein Angelsen er skipper om bord, og faglig leder for de to lærlingene. Han er ikke i tvil om at det er viktig å ha lærlinger om bord.

– Næringa trenger jo fornying. Vi har jo bygd en ny båt ikke bare for oss selv, men også for dem som kommer etter oss.

Angelsen mener lærlingeordningen er god, og betyr mye.

– Det er en fin ordning der ting blir satt i system, de nye rekruttene får en bedre innføring i næringa sammenlignet med i tidligere tider. Nå er det mer struktur på ting. Som lærling om bord er alle innforstått med at det er en opplæringsfase, da blir sjansen for konflikter og misforståelser redusert.

Øystein Angelsen er også klar på at han ikke vil behandle nevø Sivert annerledes, selv om de er i familie.

– Nei, her må vi skille jobb og fritid!

– Hvordan ser du på interessen for å jobbe i fiskerinæringa?

– Hvis man skal tolke de signalene som kommer, så er det stor interesse blant de unge. Så vidt jeg forstår er det behov for flere lærlingeplasser, da må man anta at interessen er der.

– Får lærlingeplass

Bjørn Willy Hansen ved Opplæringskontoret Nord-Norge er strålende fornøyd med at de to lærlingene på Angelsen Senior vil satse på fiskeryrket.

Det er en del av en utvikling i retning av flere ungdommer som vil bli fiskere, sier han og besøkte selv de to og båten da den lå på Sørvågen tirsdag.

– I år blir et kjempebra år, og det ser veldig bra ut til neste år også. Det er ingen problemer med å få lærlingeplass, sier han og karakteriserer interessen for å gå fiskerfag på videregående som historisk god.

Opplæringskontoret har hovedfokus på «blå»-fag og merker at det har blitt mer populært å se for seg en arbeidsplass på havet. En årsak mener han er gode tider i fiskerinæringa og framsnakking av yrkesfag.

– Vi ser også at det nesten er for få lokale lærlinger. For eksempel for en båt på Ballstad blir det vanskelig for en lærling fra Frøya å være på, og sitte alene der når mannskapet tar ei langhelg.

Blant tiltakene for å få mer fokus på fiskeri og få enda flere til å velge yrkesfag, har OKNN samling for rådgivere i grunnskolen i Lofoten og Vesterålen. Bjørn Willy Hansen har tro på at et utvidet samarbeid mellom skole og næringsliv gjør at flere ungdommer med fordel kan velge yrkesfaglig utdanning.

– Fagarbeidere er etterspurt i alle yrkesfag. Det å gå vanlig «gymnas» med studiespesialisering er heller ikke nødvendigvis for alle. Vi som jobber med ungdommene som går yrkesfag, ser at det er viktig at det tilrettelegges med gode lærlingeplasser og at de aller fleste lykkes veldig godt med å få jobbe i praksis, sier Hansen.

– Vi kjenner heller ikke til at noen av våre lærlinger som har avlagt og bestått fagprøve er arbeidsledige i dag, sier Bjørn Willy Hansen i Opplæringskontoret i Nord-Norge.

Han peker også på at det skjer mye spennende på fartøysiden og at det er behov for ung arbeidskraft i fiskeriene.

– Det er også gledelig at flere og flere jenter ser for seg en karriere med maritim utdanning. I 2019 er det seks jenter som har søkt lærlingeplass hos oss, og som vi vil tilrettelegge for, sier Hansen videre.

– Økende interesse

Søkertallene ved Vest-Lofoten videregående skole viser at 18 elever vil gå VG1 Naturbruk mot 22 i fjor. VG2 Fiske og Fangst har en stor økning med 20 søkere, mot 13 i fjor.

Avdelingsleder for maritime fag ved Vest-Lofoten videregående skole og Lofoten fagskole, Finn Hartviksen, er klar på at interessen er økende for fiskerifag.

– Det er nye fartøy og forholdsvis god lønnsomhet i yrket. Det er samtidig et tøft yrke, selv om det er gode fasiliteter om bord, med mye hardt arbeid og ugunstige arbeidstider. Det kompenseres ofte med gode lønnsbetingelser.

En indikasjon på at interessen er økende er at stadig flere søker informasjon når skolen er på utdanningsmesser.

– For fem år siden var det kanskje ti-femten ungdommer som fulgte med på presentasjonen om fiskerifag, og det var heller ingen stor interesse. Nå sist var det 70 ungdommer som hørte på.

Selv om søkertallene for fiske og fangst går opp, har søknaden til maritime fag vg2 gått ned fra 21 til 10 søkere. Denne linja utdanner matros og motormann.

Kommentarer til denne saken