Lofotposten har skrevet flere saker om mye rus- og promillekjøring i Midt- og Vest-Lofoten. Hittil i år er det tatt 36, og lørdag kom det en til i statistikken.

Les også: – Stadig flere familiefolk blir tatt for å kjøre i fylla

Lørdag fikk Lofotposten være med politioverbetjent Ruben Evjen og hans to kolleger med på en promillekontroll.

Døgnvakt

Møtested var på E10 ved Hættbakken, rett utenfor Leknes. Mens Evjen sine kolleger starter kontrollen tar Evjen en prat med Lofotposten.

– Vi er bekymret for det høye antallet rus- og promillekjøringer i distriktet. Vi vet at det at vi er på veiene er forebyggende, og vi prøver å holde kontrollen på tid og steder der vi av erfaring vet det er mye trafikk. Vi har døgnvakt så folk vet aldri når de blir stoppet. Når vi stopper en bil så sjekker vi først dokumentene, og så tar vi en promilletest. Får vi indikasjoner på at sjåføren er ruspåvirket kan vi ta en rustest, sier Evjen.

– På denne årstiden minner vi også føreren på viktigheten av gode dekk og lys, legger han til.

Plutselig roper en av kollegene om et treff. Evjen må da avbryte intervjuet, og tar turen bort til bilen.

Promilletreff

Etter noen minutter kommer han smilende tilbake.

– Det er egentlig helt utrolig. I den femte bilen vi stopper så blåser sjåføren over lovlig grense. Jeg vil ikke ut med nøyaktig hvor høy promille, men det er i øvre sjikt mellom 0,2 og 0,5. Vi må nå ta sjåføren ned på stasjonen der det vil bli tatt nødvendige prøver og avhør, sier Evjen mens den mannlige sjåføren som er blitt tatt må sette seg i passasjersetet. En av politibetjentene kjører bilen til lensmannskontoret.

Mannen som ble tatt hadde også et barn med i bilen.

Fornøyd

Politioverbetjenten rister på hodet når vi spør om han er overrasket over at det ble treff så fort.

– Nei, egentlig ikke. Vi vet det er mange mørketall. Vi vet også at på denne tiden på en lørdags formiddag er det mye trafikk inn og ut av Leknes. Mange tar seg et glass fredagskveld, og tenker ikke over at de skal ut å kjøre. Jeg er fornøyd med at vi har klart å luke bort en promillekjører fra veiene. Det gir en trygghet for oss alle, sier Ruben Evjen før han setter seg i bilen for å bistå sine kolleger nede på lensmannskontoret.

Etter en stund opplyser Ruben Evjen at de har sikret bevis, og det er opprettet sak på lavpromille.

- Det er ikke gjort førerkortbeslag, sier han.