Årets jaktsesong i Borgpollan ble avsluttet forrige lørdag. Etter endt sesong, har jaktleder, Svein Høgmo, gjort seg opp noen betraktninger angående antall dyr og tildelingen.

-Vi har jaktet i noen dager der oppe. Vi har ut fra registreringer i området observert at det er for mange kyr og kalver, i forhold til okser. Vi så dyr nesten hver dag, men ikke okser. En må i større grad kartlegge hva slags dyr som er i området, og se på hva som blir tildelt. Det er ikke så masse kyr og kalver at det registreres beiteskader, men det er ikke balanse mellom kyr, kalv og okser, sier Høgmo.

Tildelt ett dyr

I Borgpollan har jaktlaget fått tildelt ett dyr i år. Høgmo mener det burde gjøres en vurdering på tildelingen, og ser til hvordan det gjøres i Vågan.

– Vi var tildelt en okse i år. Det burde vært ei telling på Vestvågøy, slik som de har gjort det i Vågan. En må få et bilde av hvor mange dyr det faktisk er der, og gjøre en tildeling ut fra det. I dag er det ingen som vet hvor mange dyr som er i Vestvågøy, og det tas antakelig ut for lite dyr i forhold til det faktiske antall, sier Høgmo.

På grunn av at det ble registrert et stort antall ku og kalv, i forhold til okse, besluttet jaktlaget å ta ut en kalv i stedet for en okse.

– Årets statistikk bør gjennomgås nøye og danne grunnlag for neste års tildeling. Ut fra registreringer bør det helt klart tildeles flere dyr (ku/kalv) uten hensyn til areal, sier Høgmo.

Fire sjetteklassinger med på jakten

Med seg på jakten lørdag var sjetteklassingene Emil, Amir, Joakim og Sander.

– Min sønn, Emil, går i sjetteklasse på Buksnes skole. Emil hadde pratet med guttene i klassen om elgjakt, og flere av guttene hadde kjempelyst til å være med på jakt. Vi synes det var moro at de vil være med på elgjakt så vi ble enige om å ta de med. Heldigvis klaffet alt denne dagen og det ble elgfall. Vi jakter med løshunder og utpå dagen fikk Elghunden Losnabakkens M-Z Oryx los på ku og to kalver. Etter en times tid ble den ene kalven felt i los, sier Høgmo og fortsetter.

– Guttene synes det var veldig spennende og fikk være med på å gjøre klar elgen for uttransport fra terrenget. Etterpå fikk de være med på slakting, og hele prosessen. De syns de var artig og lurte på om de fikk være med på jaktlaget til neste år, sier han.

På tirsdag holdt de foredrag med powerpoint-presentasjon for klassen hvor de fortalte om elgjakten de hadde vært med på.

– Det var morsomt å høre at de syns det var så stas å være med på jakt. De var helt i ekstase! Det er viktig for rekrutteringen å ta barna med. Det er ingen tvil om at det var noen slitne, kalde, men fornøyde gutter som dro hjem etter endt jaktdag, sier Høgmo.