Gå til sidens hovedinnhold

Skal du jobbe i jula?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

De første høst stormene har herjet seg ferdig, den første snøen har falt og forsvunnet, den første luken i adventskalenderen er åpnet og glemt, vi har fått smaken på dårlige og deilige pepperkaker og «it`s beginning to look a lot like Christmas» har runget på alle radiokanaler og inne på butikker i lang tid allerede – Yes, det er desember og jula er like om hjørnet!

Desember er en hektisk måned. Vi stresser av sted med alt vi skal rekke før jul. Julegaver, julebakst, julevask, pynting og eksamener. Ja, fordi det er mange som går skole og studerer. Desember er en koselig måned. Vi koser oss med ventetiden og alt som skjer før jul. Advent, lys og ferie. Ja, for mange har ferie, som for eksempel elever og studenter. Noen av oss må og noen av oss velger å jobbe i jula.

For deg som skal jobbe i jula, er du klar over dine rettigheter? Vet du hva arbeidsmiljøloven og tariffavtalen sier om dine krav og rettigheter når du jobber helligdager? Vet du at julaften regnes som en rød dag etter kl. 15.00, men for de fleste av Fagforbundets medlemmer starter allerede «helligdags betaling» allerede kl. 12? Det vil si, hvis du jobber innenfor f.eks. kommunen, at etter kl. 12. har du krav på 133,3% lønnstillegg på julaften. I hovedtariffavtalene finner du betalingsbestemmelser. Arbeidsmiljøloven § 10 omhandler arbeidstid. Ta en titt, og se hva den sier om arbeidstid. Hvordan det er på din arbeidsplass i forhold til det som står der, avhenger av hvilke avtaler det er gjort mellom din arbeidsgiver og din tillitsvalgt.

Jeg skal jobbe i jula, det er noe jeg gleder meg til. Det var et lite slag i magen da jeg oppdaget at aftenvakt på selveste julekvelden var et faktum, men etter at sjokket var lagt seg ble jeg faktisk glad og positivt innstilt.
Jeg er helsefagarbeider, og min arbeidsplass er på sykehjem. Det betyr at jeg er så heldig at jeg skal få lov til å være med å feire jul sammen med beboerne, og sørge for at de også får en fin og koselig julefeiring. Dette har blitt en tradisjon for meg, jeg har riktig nok ikke jobbet aften på julaften enda, men jeg har jobbet dagvakt og de andre helligdagene flere år. Det å kunne dra på jobb, for så å kunne bidra til å gi beboerne den julefeiringa de er seg så ærlig fortjent, gjør jula mi komplett. For det skjærer i hjertet mitt ved tanken på at de ikke skal få en fin jul, fordi jeg mye heller skulle vært hjemme og mesket meg med julemat, tre nøtter til askepott og julegaver. Jeg gjør ikke hele jula for dem, men jeg for være med å bidra, og det betyr utrolig mye for meg.

Jeg skal jobbe i jula, og jeg får det jeg har krav på. Gjør du?

God jul!

Kommentarer til denne saken