Gå til sidens hovedinnhold

Skal du til Lofoten? Da ta med kokfisk!

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lofotfisket er i gang for i år og dette fisket er jo inntekt-grunnlaget for fiskerne resten av året. Vi gleder oss over når fisket er godt, for da kommer noe av godene til fellesskapet og samfunnet rundt. Vi som bor i Lofoten, midt i fiskefatet og spisskammeret og kan nyte godt av denne delikatessen, er heldig. Men det er en hake med dette, vi kan ikke som før bare å møte på kaia og kjøpe fisk lenger. Det er forbudt.

Tenk det, vi som bor og lever i Lofoten der dette eventyrlige fiskeriet foregår og har foregått i flere århundre, får ikke lenger adgang til denne delikatesse uten å gå i kjøledisken på Coop-en og betale mange ganger den prisen som er normalt hvis man ønsker seg et måltid skrei. Dette gjelder ikke bare oss som bor her, men det berører alle som ønsker seg litt av denne delikatessen. Lurer på hva slags smartinger som har laget disse lovene som er hinsides all sunn fornuft.

Det er Mattilsynet som forvalter disse dumme reglene, men det samme Mattilsynet er etter det mange mener mer politisk og forvalter reglene veldig firkantet og er blottet for å bruke sunn fornuft eller skjønn, men heller vise for all verden at vi har fått utdelt makt og myndighet og det beviser de for all verden.

Dagens regelverk dreper også rekrutteringen til fiskeryrket på en effektiv måte. Det har lenge vært snakk om forgubbing i fiskeryrket, men det er jo nesten umulig for unge å komme til i fiskeryrket uten å sette seg i stor gjeld eller har foreldre som har mulighet til å hjelpe til da kjøp av kvoter som aldri burde vær innført, er blitt millionbutikk. Rekruteringen har alltid begynt gjennom unge som har startet med å skjære torsketunger og videre arbeidet i fiskeindustrien og de som har villet bli fiskere har gått den veien, men det er jo mer eller mindre ulovlig nå.

Det er helt ubegripelig at ikke unge tunge-skjærerne slipper til, noe som alltid har vært populært så lenge det har vært skreifiske for å tjene ekstra penger. Her i Laukvik der det til alle tider har vokset fram fiskere, men det er det effektivt satt en stopper for. Ungene som alltid har tjent noen ekstra kroner på tungeskjæring er ikke tillat lenger da stedets fisketilvirker transporterer torskehodene til Svolvær for at utenlandske arbeidere får skjære tungene for så etterpå frakter torskehodene tilbake til Laukvik .

Kan det være god butikk?

Les også svaret:

Les også

Svar til "Skal du til Lofoten? Da ta med kokfisk!"

Kommentarer til denne saken