Gå til sidens hovedinnhold

Slik finner du ut om noen har søkt på inntekten din

Artikkelen er over 2 år gammel
For abonnenter

(FREMOVER): Med BankID på mobiltelefonen, kan du raskt finne ut om – og eventuelt hvilke privatpersoner – som har søkt deg opp i skattelistene for inntektsåret 2017. Tallene ble gjort offentlig onsdag morgen.

Slik går du fram:

Når du har gjort dette, kommer listen over personer som har snoket i skattelistene, og søkt etter nettopp deg. Både navn fødselsår og poststed for alle som har søkt deg opp i skattelistene ligger synlig – sammen med tidspunktet for når det skjedde.

Sjekk topplisten for din kommune her

Slik leser du skattetallene:

Det er ikke summen på naboens lønnsslipp du kan hente ut fra skattelistene. Det er nemlig den skattepliktige inntekten og formuen som fremgår av listene, i tillegg til den reelle skatteytelsen.

Det er nettoinntektene som vises i skattelistene, den såkalte «alminnelig inntekt». Den viser lønnsinntekten, kapitalinntekter, fratrukket alle fradrag, som for eksempel personfradrag, minstefradrag og lånerenter. Tallene er før skatt. Derfor har de aller fleste en høyere lønnsinntekt enn hva nettotallene viser. Størrelsen på boliglån, sivilstatus, BSU-sparing og annet vil påvirke den skattepliktige inntekten.

Tjener man for eksempel 500.000 kroner i inntekt og har en million i formue, kan man i skatteklasse 1 - som enslig person - være oppført med 418 700 kroner i inntekt i skattelistene.

Kommentarer til denne saken