Gå til sidens hovedinnhold

Lovlig å tjene penger på skattesnoking

Artikkelen er over 5 år gammel

Begrensningene i søk i skattelistene, har gitt grobunn for en ny nisjenæring.

I 2011 ble det slutt på at leserne kunne søke i skattelistene via nettaviser. I 2013 besluttet Stortinget at man må logge seg inn på Skatteetatens nettsider for å søke.

I fjor ble ordningen strammet ytterligere inn da det ble  bestemt at man må legge igjen personopplysninger for å få mulighet til å søke. Den som blir søkt opp, får greie på hvem som har tatt en kikk på inntekt, formue og utlignet skatt.

"Du får se navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt. Listen over hvem som har søkt og sett dine opplysninger oppdateres en gang i timen. Det er 16 års aldersgrense for å få søke i skattelistene. Du kan se på likningsopplysninger for til inntil 500 personer per måned", heter det på Skatteetatens hjemmesider.

Men hvis du ikke vil tilkjennegi hvem du sjekker opp og er villig til  å betale, finnes det flere muligheter.

"Ønsker du å søke opp en person eller bedrift i årets skattelister? Men vegrer deg fordi du ikke ønsker at personen du søker på skal finne ut av det? Jeg søker for deg og sender deg all informasjon via epost." heter det i en annonse som en lofoting har lagt ut på Finn.no.

Flere private aktører tilbyr slike "anonyme" søk og prisene varierer fra 10 til 200 kroner per stykk. Også større aktører som ADAM og Skattesøket selger slike hemmelige søk.

-Dette er lovlig

- Vi registrerer at noen tilbyr å søke på vegne av andre mot betaling. Slik behandling av personopplysninger er underlagt personopplysningsloven som disse tilbyderne må følge, sier kommunikasjonsrådgiver Anette Bjerke i Skatteetaten til  Lofotposten.

Datatilsynet løfter ikke på øyenbrynet av den nye nisjenæringa:

- Dette er lovlig. Da Skatteetaten lagde regelverket, kunne man tatt med at det ikke er lov å gjøre søk på vegne av andre, men det ble ikke gjort. Dermed er det både lovlig å tilby kjøp av søk og benytte seg av denne muligheten, sier kommunikasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Han sier målet om å begrense såkalt fråtsing i skatteopplysningene er nådd.

- Det har vært åpenhet om skatteopplysningene i 150 år og Datatilsynet stiller seg bak dette prinsippet, men vi er glade for at opplysningene ble flyttet bak en innloggingsmur. Det viktigste for oss har ikke vært prinsippet om at alle skal få kunne se hvem som søker dine opplysninger, sier Skåra.

-Snoksøkingen har gått kraftig ned og det var målet

Daværende skattepolitisk talsmann i Høyre, Gunnar Gundersen, ivret i 2011 for å stramme inn reglene. Til Aftenposten sa han blant annet:

- Vi ønsker en omlegging slik at den som foretar et søk blir identifisert. Det ville både bidra til å bekjempe den kriminaliteten som har utviklet seg ut fra skattelistene og bedre ivareta beskyttelsen til enkeltpersoner.

Nå fire år etter, hva synes du om at anonyme søk selges?

- Det overrasker meg ikke at noen finner en måte å lage butikk av dette på. Vi anerkjenner at man trenger tilgang til skattelistene til forskning og journalistikk, og jeg registrerer at snoksøkingen har gått kraftig ned. Det var hensikten og sånn sett har vi oppnådd mye, sier Gundersen til Lofotposten.

I 2011 var du opptatt av å gjøre det vanskelig for kriminelle å få fatt i disse opplysningene, er det målet nådd?

- Nei, det er fortsatt en åpen problemstilling vi må være oppmerksomme på. Det er politiets oppgave å advare om noe mer bør gjøres her, sier Gundersen.

Ikke stor pågang

En av de som tilbyr anonyme søk, flirer godt da Lofotposten ringe for å spørre om pågangen.

- Jeg la ut annonsen som en spøk. Jeg hørte på P4 om en privatetterforsker som tilbød søk for en masse penger, 1500 kroner tror jeg det var, så jeg tenkte at jeg kan da alltids gjøre det for en tohundrelapp. Hvis noen er villige til å betale, men ikke tør søke selv, så kan jeg alltids gjøre det, sier mannen.

Foreløpig har ingen bitt på tilbudet hans. Dermed blir det lite papirarbeid for ham når selvangivelsen skal leveres neste år, skal vi tro Skattedirektoratet:

Er salg av skatteopplysninger skattepliktige?

- Det avhenger av om det kan regnes som næringsvirksomhet. Det bestemmer Skatteetaten ut fra flere forhold som om virksomheten har et visst omfang, er egnet til å gå med overskudd over tid og tar sikte på en viss varighet, sier Anette Bjerke i Skattedirektoratet.

Les også: Høyest inntekt i Moskenes, mest formue på Røst

Kommentarer til denne saken