Gå til sidens hovedinnhold

Skjelfjord og Ramberg fremdeles evakuert - Ballstad friskmeldes

Artikkelen er over 2 år gammel

Vestvågøy kommune inviterte til pressekonferanse i kommunestyresalen mandag. Geologene Odd Arne Mikkelsen og Terje Brattlien har fløyet i helikopter på befaring i dag. De har vært på Ramberg, Skjelford og Ballstad for å vurdere rasfaren. Ordfører Remi Solberg, rådmann Kjell Idar Berg og lensmann Asbjørn Sjølie er ledere for krisehåndteringen og logistikken.

- Etter råd fra geologene videresføres evakueringen av Skjelfjord og Ramberg. Når det gjelder Ballstad oppheves evakueringen, bortsett fra fem bygg langs Ballstadlandet, og fem bygg i Kræmmervika. Hver enkelt vil bli kontaktet av kommunen. Det vil også bli lagt ut kart som viser hvilke bygninger det gjelder på kommunens hjemmesider, opplyste lennsmann Asbjørn Sjølie.

Geologene har vært ute og gravd snøprofil i fjellet.

- Videre har hatt god kontakt med vegvesenet som har prøvd å sprenge ned snøskavler. Det vi opplevde var at det har snødd mye de siste dagene og det blåser en god del. Det er lokalt store forskjeller på hvor snøen har lagt seg. Det er den siste snøen som byr på utfordringer. Dette er en situasjon som vil være over i løpet av få dager, uttalte dem, og la til:

- Det er ventet temperaturstigning og økende vind. Det er grunnen til at vi ikke har valgt å oppheve evakueringen i flere områder. Onsdag vil vi ta oss til Ramberg og Skjelfjord for å gjøre nye vurderinger. Det er to hus på Ballstad som er truffet av skred. Det har aldri skjedd tidligere. Noen av husene ligger utsatt til. Når det gjelder Ramberg og Skjelfjord lå det mindre snø i fjellsiden enn vi hadde fryktet. Det har blåst mye og snøen er lett som gjør at den flytter lett på seg. Ramberg er skredutsatt, flere hus som ligger i faresonen. Det er bygd hus på steder hvor det ikke burde være bygget. Derfor må vi evakuere når situasjonen er så farlig som nå, opplyste de.

Ordfører Remi Solberg opplyste at de fleste veiene er snart friskmeldt.

- Statens vegvesen er i gang med å åpne mange av veiene som er stengt. Det gjelder både fylkesveier og E10. Vegvesenet har meldt at det ikke vil bli åpnet på Kilanpollen. E10 vil fremdeles være stengt der, opplyste ordføreren.

Kommentarer til denne saken