Svarholt skole hedres av leger uten grenser

VINNERE: Elevene ved Svarholt skole i Stamsund er fylkesvinnere i Organisasjonen Leger Uten Grensers skoleprosjekt, Et Grenseløst Skoleprosjekt 2018.

VINNERE: Elevene ved Svarholt skole i Stamsund er fylkesvinnere i Organisasjonen Leger Uten Grensers skoleprosjekt, Et Grenseløst Skoleprosjekt 2018. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Organisasjonen Leger Uten Grenser har kåret Svarholt skole til fylkesvinner i Nordland i årets skoleprosjekt, Et Grenseløst Skoleprosjekt 2018.

DEL

– Her ser vi et kjempeengasjement fra elevene som helt tydelig har jobbet skikkelig med prosjektet. De har vist kreativitet og gjort noe utenom det vanlige, noe vi syntes er kjempekult. Det uttaler juryformann Jonas Hågensen, feltarbeider og kommunikasjonsrådgiver i Leger Uten Grenser i ei pressemelding.

Hågensen har selv vært i felt. Blant annet Den sentralafrikanske republikk som har vært på lista over glemte kriser nesten hvert år. Han er imponert over samarbeidet skolen har hatt med lokale kunstnere.

– De har til og med fått til et samarbeid med lokale kunstnere og på den måten fått enda mer drahjelp i å spre oppmerksomhet rundt de glemte krisene, sier Hågensen.

– Vi fikk midler fra Den kulturelle skolesekken og leide inn Vebjørg og Scott Thoe til et prosjekt. Det koblet vi opp til leger uten grenser, siden de hadde vært inne hos oss tidligere i høst. Det forteller lærer Ottar Løvdal til Lofotposten.

– Vi tok utgangspunkt i noen glemte kriser. Vebjørg har erfaring fra Afrika. Dermed ble det en del om dette området. Kultur, mat og film ble flettet sammen til en bygdekveld der vi inviterte stamsundfolket, forklarer Løvdal.

– Scott lagde en film om dette sammen med elvene og elevene lagde mat og serverte under bygdekvelden. Dette var veldig spennende og en litt annerledes måte å jobbe for oss på. Vi har arrangert bygdekvelder tidligere, men da med fastlagt manus. Her ble veien til mens vi gikk, sier Løvdal.

– Det var nok en litt uvanlig skolehverdag for mange elever, men det så ut som om de koste seg og hadde det bra, legger han til.

Hvordan er det å få så gode tilbakemeldinger fra Leger uten grenser?

– Det er artig at man får litt oppmerksomhet for det man gjør. Det tar vi med oss og deler med alle involverte. Det er slikt som hjelper på for å gå noen runder utenom den vanlige skoledag. Det tror jeg vi trenger alle sammen innimellom. Både elevene og de voksne, sier Løvdal til Lofotposten.

I pressemeldingen står det at elevene nå skal konkurrere mot vinnerne fra de andre fylkene om årets Témoignage-pris. Den er skoleprosjektets hovedkonkurranse. Juryen som avgjør hovedvinneren er redaktør i Radio Nova, Julie Oscar-Andersen. Redaktør i Universitas Runa Fjellanger og feltarbeider Jonas Hågensen.

Det er åttende år på rad at Leger Uten Grenser arrangerer Et grenseløst skoleprosjekt. I år har 80 ungdomsskoler over hele landet vært påmeldt.

Artikkeltags