Gå til sidens hovedinnhold

Kreativ ungdom setter sjøbein i Trøndelag

Kun dager igjen til UB-finalekamp i Trøndelag

Artikkelen er over 4 år gammel

Landsfinalen som de fire elevene fra Aust-Lofoten videregående skole i Svolvær skal delta på i Trøndelag, nærmer seg.

Ringer av vann arrangeres av «Sett Sjøbein» og «Ungt Entreprenørskap» på vegne av Nærings- og fiskeridepartementet.

Høsten 2016 har over 3000 elever deltatt på oppfinnercamper i hele landet, og ett lag med inntil fem elever fra hvert fylke får delta på finalen til «Ringer av vann» i Trøndelag fra 16. til og med 18. januar i år.

Deltakerne ankommer Stjørdal, der første overnatting blir på Scandic Hell fra mandag 16. januar. Andre natt er på Ole Vig videregående skole (i sovesal), så elevene må ta meg seg både sovepose og liggeunderlag.

Første dag er det fagdag for elevene, med tur inn til Trondheim og tema Sjømat for framtiden på timeplanen.

Tirsdag 17. januar er det så finaledag, og åpning av Sjømatdagene 2017, der fiskeriminister Per Sandberg selv skal offentliggjøre oppgaven for lagene. Deretter er det oppstart av innovasjonscampen, mye utfordrende jobbing med oppgaven, kanskje gjerne også nattetid.

Onsdag 18. januar skal lagene presentere sine oppgaveløsninger, og selve finalen avvikles, mens premieutdeling skjer rundt kl. 14.15 onsdag ettermiddag.

- Gjør vårt beste

– Vi gleder oss masse til å dra mandag til Trøndelag, sier Ida Mørtsell Schjølberg til Lofotposten.

Hun skal sammen med medelevene sine Åse Linnea Fredriksen, Ingvild Fagerlid og Victoria Aga Wold delta på landsfinalen tirsdag og onsdag. De fire elevene ved skolen skal representere Nordland fylke etter at man i fjor høst vant fylkesfinalen.

– Vi lover å gjøre vårt beste, men er forberedt på at vi enten kan lykkes eller feile. Oppgaven kjenner vi ikke før vi kommer dit, så dette blir utfordrende, tror vi.

– Uansett tar vi dette som en mulighet til ytterligere læring, og det blir sikkert sosialt og trivelig å møte finalister fra hele landet når landsfinalen arrangeres, Vi gleder oss alle fire masse til å reise dit på mandag, sier Ida Mørtsell Schjølberg til Lofotposten.

UE Nordland

– Sjømatproduksjon og opplevelsesbasert reiseliv, med sjømat som en del av opplevelsen, står for viktig verdiskaping og sysselsetter mange i fylket vårt. Det er de unge som skal utvikle næringen videre. Vi heier på elevene våre og håper de vil gjøre det skarpt i den nasjonale konkurransen, sier Steve Hernes, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Nordland.

Dette er tidenes største satsing fra sjømatnæringen i skolen. I tillegg til å få oppdatert kunnskap om sjømatnæringen, og fått brukt sin egen kreativitet, håper jeg mange unge har fått øynene opp for de spennende jobbmulighetene som ligger i næringen vår. Jeg gleder meg til å se hvilke ideer ungdommene kommer opp med i finalen, sier Janita Arhaug, leder i Sett Sjøbein.

Fakta om Ungt Entreprenørskap (UE)

Ungt Entreprenørskap (UE) er en ideell, landsomfattende organisasjon som i samspill med utdanningssystemet, næringslivet og andre aktører jobber for å utvikle barn og unges kreativitet, skaperglede og tro på seg selv.

Fakta om Sett Sjøbein

Sett Sjøbein er et nasjonalt samarbeid for å sikre rekruttering og kompetanse til sjømatnæringen, innenfor havbruk, fiskeri og sjømatforedling – og alle ledd i disse næringene. Sett Sjøbein finansieres av Nærings- og fiskeridepartementet og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond.

Kommentarer til denne saken