Gå til sidens hovedinnhold

– Det gir status å gå til topps

NNM i byggefag avgjøres på Svolvær torg

Artikkelen er over 5 år gammel

– Å vinne NNM i byggefag gir status og ære. Du får også jobbtilbud.

Erlend Angelsen (23) husker tilbake fra mesterskapet i Mo i Rana i 2012, der tømreren fra Ørsnes i Vågan gikk til topps.
– Utgangspunktet for oppgaven var en enebolig, utvendig hjørne og bærende yttervegg med vindu. Total lengde og høyde ble oppgitt. Hvordan skulle jeg løse dette? sier Erlend som til daglig er ansatt i tømrerbedriften DSN i Vågan.
– Hvordan var det å vinne?
– Blant annet skrev Lofotposten og andre media om meg. Dette førte til at jeg ble gjenkjent på gata, og jeg fikk jobbtilbud fra hele fastlands-Norge og Svalbard, sier han.
– Mesterskapet på Mo var spesielt, siden det i oppgaven var dialektord jeg måtte få forklart. Blant annet sier ranværinger «kjemsling» der vi i Lofoten sier «kubbing», sier vinneren fra tre år tilbake.
Onsdag er det NNM igjen innen tømrerfag og betongfag på Svolvær torg. Første gang NESO, Nordnorske Entreprenørers Service-Organisasjon SA, arrangerte Nord-Norsk Mesterskap, var i 2010 i Tromsø. Året etter gikk mesterskapet i Alta, i 2012 på Mo, og i 2013 sto igjen Tromsø for tur; da gikk Magnus Nøren fra Ørsnes til topps i tømrerfaget. I fjor var det mesterskap i Hammerfest, før altså Svolvær – hvor NESO er etablert – nå står for tur.
Denne ganger er ikke Lofoten representert i finalerunden.
– I fylkesfinalen var det nære på for Andreas Juul Hansen fra Eskild E. Nilssens tømrerbedrift i Vågan. Men han ble slått på målstreken av en kandidat fra Mosjøen, sier Remi Hansen, som er en av koordinatorene for både NNM og årsmøtet i NESO.
Samtlige tre finalister innen tømrerfaget går på lærlingeskolen. Foruten Mosjøen, kommer de fra Tromsø og Båtsfjord-bedrifter. Når det gjelder betongfaget, maktet man ikke å finne kandidat fra Finnmark i denne omgang. Kandidaten fra Nordland er fra Mo og kandidaten fra Troms er fra en Tromsø-bedrift. Nevnte Eskild E. Nilssen er forøvrig fagdommer innen tømrerfaget, mens Kyrre Hansen fra B&E-senteret er sensor innen betongfaget.
Kompetanseleder Jack Johnsen i NESO mener NNM er viktig:
– Vi hadde ingen ordninger før 2010. Hos våre 113 medlemsbedrifter er NNM-modellen møtt med optimisme, sier han.

Kommentarer til denne saken