Skolevenninnene Ranja Helmersen, Kristine Ringlund og Victoria Aga studerer videoen som ruller over en skjerm i KaviarFactory. De er vitner til utstillingen «Above the ARTic circle».
Gjennom den nylig påbegynte høsten skal de sammen med 400-500 elever fra Aust-Lofoten videregående skole på galleribesøk i Henningsvær.
– Er dette virkelig?
– Dette var vi ikke forberedt på. Syr kunstneren virkelig med nål og tråd i sin egen hånd, og av fri vilje? spør de seg.
Det er samtidskunst de har foran seg, og som de må se nærmere på. De kan gjerne la drømmene flyte. Elevene skal melde tilbake om hvordan de opplever kunsten. Ja, hva er poenget med kunst og hva er egentlig kunst?
De kan svare hva de vil; ingen lærer kan hevde han eller hun har faciten som den første på jord.
– Kunst er et maleri som viser talent. Det har vi lært på skolen, sier en elev som leter i spekteret av utstillet kunst i andre etasje.
Mye å velge i
Og han har planene klare:
– Vi skal skrive om det verket som gjør sterkest inntrykk på oss – enten det er stygt, vakkert, uforståelig eller provoserende. Men her er så mye å velge i. Kunst må jo være krevende siden jeg ikke forstår hva verkene formidler til meg, sier eleven.
Alexander Lund har funnet seg et nonfigurativt maleri i ankelhøyde. Han kikker litt, noterer litt og sier til Lofotposten:
– Jeg tror jeg velger dette til min skriveoppgave. Det er mørkt og har noe med seg som jeg ikke helt klarer å formidle akkurat nå, sier han.
Syv-åtte elever stimler rundt et verk av Lina Bertucci, født i 1958, som det står på den hvite murveggen.
Tatoverte kvinner
– Hun har laget en serie med tatoverte kvinner der hun bruker kroppen som selvuttrykk, forklarer gallerieier Venke Hoff som er kjempeglad for de avtalene hun har inngått med skoleverket.
– I gamle dager var det vanlig å male konger og dronninger. Nå er valgmulighetene helt andre, sier hun.
Dette opptar også Hanne Einarsen og Sidsel Tønseth, som begge er i lærerkollegiet:
– Vi synes elevene gjør en stor innsats når de prøver å finne frem i kunsten. Noe oppfatter de som tabu, de vet ikke helt hva bein og knokler symboliserer, og som de fleste andre er de usikre på de mange uttrykksformene. Slik oppleves kunst hos mange, sier Hanne og Sidsel.
Galleribesøk
Elevene fra Aust-Lofoten videregående har vært på gallerier før – både i Svolvær og Kabelvåg.
– Jeg skal ikke utdanne meg innen kunst – slik det ser ut i dag. Men det betyr ikke at galleribesøk er kjedelige. De kan til og med være givende, sier Ranja Helmersen som i likhet med de fleste elevene vi møtte går første klasse studiespesialisering.
Venke Hoff er selv inspirert av elevenes spørsmål.
– Når en elev spør; hva er grunnen til at en utstilling kun viser verker av kvinner, svarer jeg gjerne: – De er med fordi de er gode kunstnere, ikke på grunn av kjønn.