Konfirmasjonsundervisning i skoletiden skaper splittelse i Borgebygda?

: Bøstad skole.Foto: Lise Fagerbakk

: Bøstad skole.Foto: Lise Fagerbakk

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger. 

Viser til oppslag i Lofotposten av 27/6-16.

Lofotposten, Humanetisk Forbund med flere, vet tydeligvis noe som ingen andre vet, nemlig at konfirmasjonsundervisning i skoletiden splitter bygda. Dette er en sjokkerende påstand som få i Borge, om noen i det hele tatt, kjenner til. Skremmende argumentasjon og presentasjon av saken.

Alle «klagerne» lager et problem av noe som ikke er problem i de hele tatt, det må i så fall være for disse at det er det.

I kommunestyret den 21/6-16 ble det kjørt en ensidig argumentasjon mot dagens konfirmantundervisning i Borge. Det samme gjør Lofotposten, som jeg føler er et talerør for humanetisk forbund, og andre som vil ha slutt på denne ordningen. Se krigstypene på hele forsiden av nevnte avis.

Lofotposten sier i leder den 28/6-16 at vedtaket i kommunestyret åpner for at andre tros- og livssynsorganisasjoner kan innta klasserommet. Ingen av disse kan innta klasserommene på skolen med sin undervisning, all slik undervisning i skoletiden foregår utenfor skolens område.

En enstemmig uttalelse fra FAU Bøstad er for ordningen. Uttalelser fra elevråd og lærerråd ved Bøstad skole er også for ordningen.

Pinsemenigheten har nesten hvert år en eller flere elever ved Bøstad skole. Disse går til konfirmasjon i deres menighet på ettermiddagstid. Menigheten sier i sin uttalelse at de har ingen motforestillinger til at konfirmantundervisningen ved Bøstad skole.

Alle disse opplysningene var lagt ut på kommunens innsynsider fredag den 17/6-16, dette regner jeg med at både Lofotposten og Liv Laumann kjente til. Disse dokumentene skulle vært tilgjengelige for representantene i kommunestyret, og det betyr at administrasjonenes framlegg av saken til kommunestyret mangler vesentlige opplysninger.

Lurer på hvorfor de ikke ble tatt med.

Anbefaler de som har interesse for saken å gå til innsyn under Vestvågøy kommune og lese ovennevnte uttalelser. Dato er 17/6-16, sak 15/3495.

Human-Etisk Forbund har over flere år hatt som et viktig mål å få konfirmasjonsopplegget ved Bøstad skole lagt ned. Jonny Madsen sier i LP at det er en trist dag for Bøstad skole at flertallet kan vedta en ordning som gjør det psykososiale miljøet ved skolen dårligere …

Hvordan kan han uttale seg slik? Tror ikke det er mange som har registrert noe slikt, av dem som tilhører skolen. Han sier videre at HEF får klager hvert år fra foreldre og ungdom om saken, men det er ikke lett å skulle stå fram i et miljø som på Bøstad. Hvilken kunnskap har han om forholdene på Bøstad til å kunne uttale seg slik? Dette er litt av en påstand, og stigmatisering av skolen, og av bygda. Tror ikke noen av dem som har tilhørighet til skolen kjenner seg igjen i det hele tatt. Vet heller ikke om det er HEF-konfirmanter hvert år?

På radioen i onsdag 29/6-16 sier HEF at vedtaket i kommunestyret er problematisk. For hvem? Tror nok problemet er størst for HEF fordi de ikke har fått gjort noen endring. I samme radiosending sier programleder at presten kommer til skolen og har timer. Ren feilinformasjon, all konfirmantundervisning foregår i kirken, og bare der.

Liv Laumann sier at det er kommet flere klager på opplegget. Hun presiserer at det er sjelden slike klager kommer til kommuneledelsen, som oftest går de til skolen ved rektor og FAU. Merkelig at hun kan hevde dette, fordi: I uttalelsen fra et enstemmig FAU ved skolen sier de at det er kommet kun en klage, og at denne i tillegg har liten relevans til saken.(Se innsyn)

Driv undervisning sier Eva Karin Bush. Det blir gjort. Så vidt jeg vet får de elevene som ikke er på konfirmantundervisning undervisning i de fagene som egentlig står på planen, de går ikke glipp av noe. Tenker de også får lært mye av de grunnleggende ferdighetene i forbindelse med konfirmantundervisningen.

Hilde Holand sier vi må først prøve å få Vestvågøyskolen opp på nasjonalt gjennomsnitt. Helt enig i det. Det tas 24 timer til konfirmantundervisning, det utgjør i snitt at elevene mister to timer undervisning pr fag. Det er ikke dette som gjør at de mister for mye undervisning i norsk, eller uansett fag …

Elever er borte fra undervisning i forbindelse med fri til ferier uansett når i skoleåret, idrettsarrangementer, MOT-kurs, konserter, OD-kurs, kurs hos andre frivillige institusjoner, forberedelser til juleavslutning mm. Her ”mister” de ganske mange timer. For ikke å snakke om juni måned, for veldig mange er det lite undervisning i store deler av denne måneden

Ta heller tak i disse tingene, de ”tar” langt flere timer fra undervisningen enn det konfirmantundervisningen gjør.

Lurer på hva Hilde Holand har fått tilbakemelding på fra lærere på Bøstad?

Hun sier også at Borge har en oppegående menighet, og at de klarer å ordne opp i dette selv. Det er jeg helt enig i, og det er blant annet på grunn av en oppegående menighet at ordningen i Borge fungerer utmerket.

Det som blir gjort er innenfor loven. Hvorfor skal noen utenfor kretsen bestemme hvordan ordningen skal være. Tror kanskje at det er litt misunnelse og hersketrang som ligger til grunn.

Ros til de politikerne som stemte for å beholde ordningen. Den fungerer utmerket.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken