Gå til sidens hovedinnhold

Skoleelever værfaste i over ett døgn i Sverige: Endelig på vei hjem

Artikkelen er over 1 år gammel

– Jeg er utrolig letter over at de endelig er på tur hjem.

Det sier rektor ved Laupstad skole, Monika Bø, som er hjemme i Lofoten.

Ni elever fra skolen har vært værfaste i Kiruna i Sverige i over ett døgn. Elevene var på tur hjem fra Roskilde i Danmark, hvor de konkurrerte i den skandinaviske finalen i First Lego League. Barna og lærerne som var med på turen tok tog fra Narvik til Danmark, og skulle reise samme veien hjem, men i Kiruna ble det bom stopp.

– De skulle egentlig vært hjemme mandag ettermiddag, men det satte været en stopper for. Jeg har vært bekymret, for det er våre barn og skolens barn, som kommune har ansvaret for. Det veier tungt. Samtidig vet jeg at de har tatt det med godt mot, og det er veldig viktig. De har bodd på hotell i Kiruna og ikke lidd noen nød. At de har vært trygge er viktig. Vi har hatt jevnlig kontakt med foreldrene hele veien, forteller Bø.

Hvorfor valgte dere å ta tog fremfor fly?

– Av flere årsaker ønsket elevene å reise med tog. Vi hadde tid til det, og det er mer miljøvennlig. En annen viktig grunn er at de synes det er morsomt og sosialt. Mange av barna har ikke reist så mye med tog, og det ble en ny erfaring for dem. Det er sovevogner på toget, og de hadde en veldig fin tur ned til Danmark.

Hun er kritiske til Statens Järnvägar (SJ), som ifølge Bø ikke har gitt informasjon eller vært enkle å komme i kontakt med.

– Det har ikke vært OK. Så ærlig må jeg være. Men, Vågan kommune har engasjert seg på en flott måte. Meldinga fra dem var: «Ta dere av ungene, sørg for at de har det bra, så ordner vi resten». Kommunen får mye pes i perioder, men i denne saken ha de vært fenomenale å forholde seg til. Det er en trygghet, skryter Bø.

Bø gir også ros til Terje Bertheussen i TA Buss.

– Han har vært klar til å hente barna i Narvik i hele dag. Det er utrolig service og veldig raust gjort.

Det er ventet at skoleelevene kommer hjem til Vågan tirsdag kveld.

Kommentarer til denne saken