Reiselivsutdanningen i Lofoten blomstrer: – De skal skape merverdien blant besøkende

KLASSEBILDE: Studentene på reiselivsstudiet som holder til på Aust-Lofoten Videregående Skole, med bokforfatter Georg Kamfjord helt til venstre, ordfører Vågan kommune Eivind Holst helt til høyre, samt studierektor Unni Myklevoll og lærer Øystein Falch Alsos foran i midten.

KLASSEBILDE: Studentene på reiselivsstudiet som holder til på Aust-Lofoten Videregående Skole, med bokforfatter Georg Kamfjord helt til venstre, ordfører Vågan kommune Eivind Holst helt til høyre, samt studierektor Unni Myklevoll og lærer Øystein Falch Alsos foran i midten. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Reiselivsutdanning har to forskjellige retninger i Lofoten, og begge hadde første skoledag denne uken.

DEL

– Reiselivsområdet er en av de viktigste næringene vi har i Vågan kommune. Vi er en av de kommunene i landet med høyest sysselsetting innen reiselivet, og utviklingen fortsetter.

Det sa ordfører Eivind Holst da han besøkte reiselivsstudiet på Lofoten reiselivfagskole, onsdag. Studiet er ikke et videregående fag, men en fagretning som fokuserer på det yrkes- og praktiskrettede innen reiselivet.

«Senter of excellence»

Ordfører Holst sier at han er glad for at to reiselivsutdanninger, både til Universitetet i Tromsø og denne, har etablert seg i Lofoten. Stedet som er selve hjertet til den store turistøkningen vi har opplevd den siste tiden.

– Vi prøver å få Lofoten til å bli et «senter of excellence» innen reiseliv. Når dere velger reiseliv som vei å gå utdanningsmessig, skal vi jobbe for å skape muligheter for at dere skal bli her i Lofoten. Både for å ta videre utdanning ved UiT, og for å skape arbeidsplasser.

Også til stede var forfatteren til en av pensumbøkene til studentene. Georg Kamfjord har skrevet Det helhetlige reiselivsproduktet og var klar på hva han mente om Lofoten og debatten som har rast om turismen i det siste.

– Jeg mener at kommunestyret bør bli bedre skolert i hva som må til for at turistindustrien her skal slå ut i full blomst. Det er mange som ikke har nok kompetanse på disse områdene. Som man eksempelvis ser i Venezia, så begynner folk å flytte bort fra området siden de er så lei av turistene. Det må ikke skje her.

LES OGSÅ: Over 60.000 kom sjøveien til Leknes 

Praktisk og yrkesfaglig

Men hva er så forskjellen mellom utdanningen som UiT etablerte denne uken, og dette tilbudet? Studierektor Unni Myklevoll sier at denne utdanningen har et helt annet fokus enn det de har i sentrum.

– Dette er et høyere yrkesrettet utdanningstilbud. Gjengen som går her er studenter, og sånn sett er vi på lik linje som høgskoler og universitet. Forskjellen ligger i at vi lærer bort hvordan man kan presentere produktet som vi vil selge til besøkende. Presentasjonsteknikker, historiefortelling og kommunikasjonsmetoder er viktig for helhetsinntrykket vi vil gi hver turist. Det skaper en merverdi som er essensiell i næringen.

Øystein Falch Alsos er lærer ved utdanningen og hyller mangfoldet som finnes blant dem som er på reiselivsutdanningen.

– Det er et veldig spennende studentmiljø her med studenter som ikke bare har forskjellig geografisk bakgrunn, men også bakgrunn fra både jobb og utdanning. Vi gleder oss til å dra ut på bedriftsbesøk og studieturer med denne gjengen, for de har et stort potensial til å nå langt innen reiselivsnæringen.

STUDENTER: Studentene (f.v) Kristina Iversen (26), Ronja Annie Fredvang (22) og Jonas Blytt Polden (25) forteller alle hvorfor de har valgt å studere reiseliv i Svolvær.

STUDENTER: Studentene (f.v) Kristina Iversen (26), Ronja Annie Fredvang (22) og Jonas Blytt Polden (25) forteller alle hvorfor de har valgt å studere reiseliv i Svolvær. Foto:

Tre studenter

Vi vi snakket med tre av studentene på studiene, om hva de forventet å få ut av dette året med praktisk utdanning.

Hvorfor er du her på studiet?

Kristina Iversen (26)

– Jeg tar dette for å få flere bein å stå på rent kompetansemessig, i forhold til jobben min. Jeg jobber på Scandic Syv Søstre i Sandnessjøen. Jeg har lyst til å bidra med å styrke Helgeland som destinasjon, siden det skjer mye der borte, og det er et stort reiselivspotensial som enda ikke er fullt realisert.

Ronja Annie Fredvang (22)

– Mest for å utvikle min egen kompetanse. Jeg har bachelor i reiselivsledelse fra før av, men syns at jeg mangler litt ut av den praksisen man kan få her. Jeg gleder meg veldig til faget om vertskapsrollen og kommunikasjonsfag, og tror det kan gjøre meg enda bedre i rollen som resepsjonist i jobben min på Thon Hotell her i Svolvær.

Jonas Blytt Polden (25)

– Jeg er bookingansvarlig hos Tjeldsundbrua Kro og Hotell AS i Harstad. Jeg går her både for å utvikle meg i jobben jeg allerede gjør, og for å kunne utvikle tilbud vi potensielt kan skape i framtiden. Jeg er jo egentlig utdannet kokk, så jeg kjenner at jeg trenger mer kunnskap som jeg kan støtte meg på når vi skal utvikle nye tilbud til de besøkende.

Har du lært noe fra miljøet rundt deg i Svolvær?

– Veldig mye. Det jeg la merke til først var hvordan næringen samarbeider med samfunnet rundt for å få et best mulig tilbud til de besøkende. Det som gjør at noen bedrifter stopper opp, er at de kun ser på turister som sine kunder, og ikke mulighetene med å utvikle hele området som en destinasjon. Det vil jeg ta med meg videre.

Artikkeltags