Det er travelt på kaia til Norway Seafoods AS på Kleppstad når snurrevadbåtene «Havpryd», «Ida Beate» og «Sjarken Junior» ligger å leverer.

 

Første gang

Sløyelinja går for fullt og ved haukaret står to unge gutter i ført kjeledress og hansker.

De to heter William (10) og Anton Jr.(9) Ulriksen og bor i Sydalen. De forteller at de skal skjære torsketunger for første gang.

William er førstemann ut og med pappa Anton Sr. som kyndig instruktør så gyver han løs på torskehauene.

-Oi, det var litt vanskelig, sier tiåringen, men etter hvert så får han bra sving på kniven og teknikken begynner å sitte.

-Det er ganske artig å skjøre torsketunger, smiler William mens pappa begynner å lære Anton Jr.

Kystkultur

Etter relativt kort tid er også han begynt å få fart på kniven.

 

Pappa Anton Ulriksen mener det er viktig å lære ungene å skjære torsketunger.

-Jeg kommer fra Finnmark og skar tunger i min oppvekst. Tungeskjæring er en kystkultur som jeg synes er viktig blir tatt vare på. I tillegg så er det viktig at ungene får tjene sine egne penger og at innsats lønner seg, sier Anton Ulriksen.

-Litt slog skader ikke

De to guttene er ivrige og sloget spruter rundt de.

-Litt slog skader ikke. Vi har gode kjeledresser og de kan vi vaske når vi er ferdig. Det er kjempeartig å være her på kaia, sier de to tungeskjærerne.

 

-Hvorfor ville dere begynne å skjære tunger?

-Det er for å tjene penger. Vi håper å skjære mye i dag for da tjener vi mer penger. Det er flere som har spurt om å få kjøpe. sier William og Anton Jr. mens bøtta fylles med nyskårne torsketunger.

Og omsetning var det ikke noe problem for når Lofotposten forlot de to ivrige tungeskjærerne kom det en mann og ville kjøpe. Dermed kunne William og Anton Jr. bokføre sine aller første kroner tjent på tungeskjæring.