Norge eksporterte sjømat for 8,7 milliarder kroner i februar. Det er en nedgang på 482 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med februar i fjor. Dermed fortsetter trenden fra januar med en fallende sjømateksport.

- Til tross for at sjømatmarkedene fortsatt er sterkt preget av koronapandemien, er verdien av sjømateksporten i februar den nest høyeste februar-måneden noensinne. Det skyldes blant annet at det eksporteres rekordhøye volumer av enkeltarter som laks og sild, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen i en pressemelding.

Det ble eksportert 95 600 tonn laks til en verdi av 5,4 milliarder kroner i februar.Volumet økte med 20 prosent.Verdien falt med 306 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med februar i fjor.Polen, Frankrike og USA var de største markedene for norsk laks i februar.

Forventer økt skreieksport

Det ble eksportert 1 700 tonn skrei til en verdi av 71 millioner kroner i februar.Volumet falt med 11 prosent.Verdien falt med 15 millioner kroner, eller 18 prosent, sammenlignet med februar i fjor.Danmark, Spania og Sverige var de største markedene for skrei i februar.

Eksporten av fersk torsk til Spania i februar hadde en nedgang på 10 prosent, men mye går inn til landet via Danmark.

- Hovedårsaken til en noe svakere eksport til Spania er en sen start på skreisesongen. Trenden for eksporten av fersk torsk er likevel positiv, og det gjelder særlig for skreimerket skrei. I februar var det Spania som hadde sterkest importvekst på skrei og økte sitt importvolum med 14 prosent, sier sjømatanalytiker Eivind Hestvik Brækkan i Norges sjømatråd.

- Vi ser at landingene nå øker, og vi forventer et nytt rekordvolum av skrei til Spania i år. Lavere priser enn i fjor bidrar selvsagt til å øke konsumet, sier Norges sjømatråds sjømatutsending til Spania, Bjørn-Erik Stabell.

Nesten halvering av tørrfiskeksporten

Norge eksporterte 282 tonn tørrfisk til en verdi av 49 millioner kroner i februar.Det er en nedgang i volum på 40 prosent.Verdien falt med 44 millioner kroner, eller 48 prosent, sammenlignet med februar i fjor.Italia, Nigeria og USA var de største markedene for norsk tørrfisk i februar.

Norge eksporterte 1 900 tonn saltfisk til en verdi av 83 millioner kroner i februar.Det er en nedgang i volum på 7 prosent.Verdien falt med 30 millioner kroner, eller 27 prosent, sammenlignet med februar i fjor.Hellas, Portugal og Brasil var de største markedene for norsk saltfisk i februar.

Bildeserie

Livet på kaia 2021