Skreitoktet er i gang

SKREITOKT: Årets skreitokt er i gang. Mandag ettermiddag var "Johan Hjort" utenfor Moskenes.

SKREITOKT: Årets skreitokt er i gang. Mandag ettermiddag var "Johan Hjort" utenfor Moskenes. Foto:

DEL

Havforskningsinstituttet har i mange år gjennomført et årlig skreitokt langs kysten. Skreitoktet går fra Tromsø, langs Vesterålen, Røstbanken og Lofoten. Målingen av mengden på gytebestanden foregår med trål og ekkolodd. Det blir også tatt prøver for å aldersbestemme skreien, og om den har gytt før. Det blir også tatt prøver av leveren for å se på hvor god mattilgangen har vært.

Resultatene fra dette toktet, andre tokt og fangststatistikk inngår i beregningene og prognosene som arbeidsgruppen kommer fram til. Disse danner grunnlaget for kvoterådgivingen som gis av ICES (Det internasjonale havforskningsrådet) i juni i år.

I år ble toktet ett par dager forsinket. Det skyldtes at på grunn av karantenebestemmelse i forhold til koronasmitte kunne ikke mannskapsbyttet skje i Tromsø som planlagt. «Johan Hjort» måtte gå til Tromsø der mannskapsbyttet ble gjort, g og onsdag i forrige uke gikk «Johan Hjort» nordover. Vanligvis så starter toktet i Troms, men i år blir det motsatt. I helga har «Johan Hjort» jobbet seg langs Innersia fra Austnesfjorden til Moskenes. Mandag ettermiddag var de utenfor Moskenes. Toktet skal etter planen avsluttes rundt 10. april.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken