Det er tre ganger så mange dødsulykker i denne våren sammenlignet med i fjor, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Så langt i juni er åtte drept i trafikken. I fjor omkom til sammen 29 personer i juni, juli og august.

– Dette er en utvikling i feil retning. Sommermånedene ligger erfaringsmessig høyt på ulykkesstatistikken. Det er en periode med mye trafikk, og farten er generelt sett også høyere. Dette gir større risiko for ulykker, sier avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, Guro Ranes i pressemeldingen.

Høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet

I over 40 prosent av de alvorligste ulykkene i trafikken, er høy fart, uoppmerksomhet og trøtthet medvirkende årsaker.

Ferietiden innebærer at mange kjører langt og på veger de ikke er vant til å kjøre. Det krever oppmerksomhet, konsentrasjon og overskudd.

- Beregn god tid, ta pauser og bytt sjåfør hvis du kan, er oppfordringen før ferieturen fra Guro Ranes.

Hun legger til at tre viktigste rådene fra vegvesenet er å bruke bilbelte, holde fartsgrensene og kjøre rusfritt.

Planlegg turen før du kjører

Nils Audun Karbø, avdelingsdirektør i Statens vegvesen, anbefaler å planlegge turen godt før du kjører:

– Start gjerne planleggingen på vegvesenets nettsider. Der finner du mye trafikkinformasjon samlet på ett sted, for eksempel oppdaterte trafikkmeldinger, oversikt over ladestasjoner for elbil, rasteplasser og rutetider for ferjer, forteller Karbø.

Han forventer mye ferietrafikk på veiene denne sommeren:

– Mange skal feriere i Norge også i år. Vi forventer mye sommerferietrafikk over hele landet, særlig langs de mest populære strekningene. Vær forberedt på kø og forsinkelser både på veier og ferjeforbindelser. Slik unngår du stress og bidrar til at alle kommer trygt fram dit de skal, avslutter Karbø.