Gå til sidens hovedinnhold

Skremmende utvikling på lofotveiene

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Folk i Lofoten følger seg utrygge på veiene. Slik skal det rett og slett ikke være. Men når politiet hittil i år har tatt 32 sjåfører for ruspåvirket kjøring i Vågan ­- og det tilsvarende tallet for Vest-Lofoten lensmannskontor var 51 forrige uke - så skal man ha gode nerver for ikke å bli skremt.

I hele 2019 ble det tatt 29 ruskjørere i Vest-Lofoten, i år er altså det samme tallet 51 på ti måneder. De siste dagene har dessverre dette tallet også økt ytterligere. I Lofoten samlet sett, har det altså hittil i år i snitt blitt tatt nesten to ruskjørere i uka, og man må også regne med store mørketall.

De som blir tatt er av begge kjønn og i alle aldere, men menn under 40 år er overrepresentert. - Men det er spesielt skremmende at flere unge blir tatt. Den siste tiden har flere som er blitt tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand akkurat fått førerkortet, uttalte nylig politistasjonssjefen i Vågan, Ketil Finstad-Steira.

En annen som blir skremt, er Pål-Tore Sivertsen på Rystad. Han pendler daglig til Svolvær med samboer og barn i bilen. – Det er rett og slett ubehagelig å tenke på, sa han til Lofotposten nylig, om de mange tilfellene av ruskjøring som politiet har rapportert om den siste tiden.

Bekymringen deler han med mange av Lofotpostens lesere. Da vi i vår satte fokus på ruskjøring gjennom en serie artikler, gjorde vi også en uformell spørreundersøkelse blant våre lesere. Av de over 500 svarene vi fikk, svarte hele 86 prosent at de er bekymra for å møte ruskjørere.

Høy fart og ruspåvirket kjøring er de vanligste årsakene til alvorlige trafikkulykker i Norge. Dette til tross for at vi har mer kunnskap om hvordan rus påvirker kjøreegenskapene enn noen gang tidligere. Alle bør vite hva rus har å si for reaksjons- og vurderingsevne. Dette er tema både i trafikalt grunnkurs og sikkerhetskurset som man må gjennom for å få førerkort. Det er rett og slett ikke mulig å skylde på annet enn ekstremt dårlige holdning og dømmekraft for dem som likevel velger å være ruset bak rattet.

Heldigvis er ikke ruspåvirket kjøring akseptabelt hos det store flertallet av Lofotens innbyggere, selv om statistikken er dyster. Det kommer tydelig frem gjennom den store oppslutningen Facebook-kampanjen til Benjamin Einarsen for rusfrie lofotveier har fått. Kampanjen går ut på at man tar i bruk et filter på sitt profilbilde, som viser at en tar avstand mot ruskjøring.

Vi kan alle være med å bidra til å holde veiene trygge – først og fremst gjennom vår egen adferd trafikken. Men å varsle politiet når man ser andre gjøre noe man ikke bør, kan også være avgjørende. De fleste ruskjørerne som blir tatt i Lofoten, hankes inn etter tips fra publikum.

Kommentarer til denne saken