Strøksnes har tak på det uvirkelige

Bok: "Havboka" av Morten A. Strøksnes.

Bok: "Havboka" av Morten A. Strøksnes.

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

I all litteratur som undertegnede har lest om livet i Lofoten, er Havboka den mest spesielle. Og iallfall den mest lærerike.

Vi får være med Morten A. Strøksnes (50) i universet over og under vann. Finnmarkingen fører oss tilbake til tidenes morgen, og skriver med så stø hånd og innlevelse at en skulle tro at han satt ringside og rapporterte. Han er på besøk i stjernehimmelen, og finner god dokumentasjon i det meste – blant annet fra en rekke greske filosofer og oppdagere. Han siterer gjerne Arthur Rimbauds poesi like forklarende som at Gustav Peter Blom, medlem av den første riksforsamlingen på Eidsvoll, betegnet Lofoten så stygg at ikke en gang tanken om naturskjønnhet kunne oppstå.

Men det mest blendende Strøksnes begår i løpet av vel 300 skrevne sider, er å fortelle om livet under vann, med utsikt fra Lofoten og Skrova især.Havets univers er minst like mangfoldig som det vi kjenner over vann. Det er fjelltopper, daler, ørken og groper med sivilisasjon. Ja, for hvert individ og hver vekst over vann, finner vi en parallell i dypet.

Og en av disse er håkjerringa, haiarten, som fortjent nok stjeler mye oppmerksomhet i boka.

Samtidig er Havboka en litterær godbit som har alle elementer i seg fra fiske og fangst i Lofoten og nærliggende havområder mot nord. Og fra resten av Havet, som Strøksnes mener Jorda burde hete. Det er ypperlig saksprosa. Strøksnes dokumenterer solid fortellerkunst og er søkklastet med kildeangivelser. Boka er fullstappet med opplysninger som en hver kunnskapstørstig leser bør sikre seg.

Strøksnes henter det uvirkelige fra virkeligheten. Hans styrke er å holde seg til vitenskapelige fakta, ikke minst fra havforskerne i Bergen. Han slår også ihjel fordums fortellinger som oppdagere har skrevet om; blant annet er det ikke 70 000 øyer i Atlanterhavet, bare noen titalls. Det er også nyttig å vite at jordas fjell har en snitthøyde på 842 meter til tross for at vi har både Mount Everest på 8848 meter og K2 på 8611 meter.

Undertegnede finner glede i å få lese en forfatter som midt i det hele er på stødig nord-norsk grunn og som er skråsikker på at vi fortsatt skal høste av fornybare ressurser. Enig.

John-Arne Storhaug

Bok

Havboka.

Morten A. Strøksnes.

Forlaget Oktober.

316 sider.

Send inn tekst og bilder «

Lofotposten vil fortelle om smått og stort i Lofoten, men vi rekker ikke over alt. Har vi gått glipp av noe? Du kan bidra her!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken