Vindmølla tatt i bruk: - Vi er spente på hvordan den fungerer!

Innovativ: Den nye vindmølla til Kystverket i Nordland på Skrova fyr, ble satt i testdrift 14. juni 2017. Rotorbladene er i glassfiber, og den produserer vel tre kilowatt ved full vindstyrke, og kan årlig levere nærmere 10.000 kilowattimer strøm lokalt.  Foto: Harald Røed

Innovativ: Den nye vindmølla til Kystverket i Nordland på Skrova fyr, ble satt i testdrift 14. juni 2017. Rotorbladene er i glassfiber, og den produserer vel tre kilowatt ved full vindstyrke, og kan årlig levere nærmere 10.000 kilowattimer strøm lokalt. Foto: Harald Røed

Artikkelen er over 2 år gammel

Etter en planperiode der det sto mellom svart eller hvit farge i det kommunale planutvalget, er den nye installasjonen til Kystverket i Nordland endelig i drift i hvit drakt på Skrova fyr.

DEL

Mange forventet nok å se ei vindmølle som det man er vant til med en trebladet rotor som ruver i terrenget. Men testeksemplaret som Kystverket har etablert på Skrova fyr er en ny type som de fleste ikke har sett før.

Les også: Her vil Kystverket sette opp vindmølle

Den nye Vision Air 5 som den formelt heter, er en utvikling innenfor grønn energi. Den kan produsere inntil 10.000 kWh/år.

Produsenten sier selv at det ikke er lett å være innovative og lage nye løsninger, men dette er et eksemplar med en design som neppe kan kalles annet enn innovativ.

I årevis har selskapet UGE jobbet fram et produkt som skulle ha perfekt balanse, styrke, eleganse, og være lettvektig med sine 756 kilo.

Vindmøllen er 5,2 meter høy og 3,2 meter brei, og beslaglegger et areal på 16,6 kvadratmeter. Den roterer allerede ved 3,5 sekundmeter vind, og har maks leveranse på vel 3 kW ved 14 sekundmeter vind. Lyden fra vindmølla er nesten ikke hørbar, med sine 38 desibel.

Generatortypen har permanent magnet, og er trefaset. Vision Air 5 er ISO9001 godkjent.

Vindmøllen er det Kystverket som har anskaffet og skal teste ut. Fyrvesenet trenger strøm til fyrene sine, og dette vil være en mer stabil løsning helårlig enn å bruke solpaneler langt fra folk.

Onsdag dro man ut til Skrova fyr for å sette den i drift, kan prosjektleder Harald Røed i Kystverket fortelle til Lofotposten. Da var den etter noen ukers montasje, klar til å tas i bruk.

– Monteringen har gått greit, og vi er spente på å se hvordan den fungerer på land på Skrova fyr, der det er åpent i alle retninger som ikke hindrer den i å finne vind nok, sier Røed.

Prosjektet holdt på å forlise før det kom i gang fordi Vågan kommune ble forsøkt instruert om at vindmøllen skulle være svart slik at den ble minst synlig i naturen. Og det politiske utvalget fulgte i første omgang et slikt pålegg. Men opphevet det da en slik farge ville bety en spesialbestilling, som ble dyr.

Les også: Uenighet om farge på vindmøllene i Skrova

Artikkeltags