Gå til sidens hovedinnhold

Nå kommer «Havboka» hjem til Skrova

Suksessbok tas til scenen på «hjemstedet»:

Artikkelen er over 4 år gammel

Mandag og tirsdag settes teaterstykket basert på «Havboka» av Morten Strøksnes opp i Skrova.

Den suksessfulle sakprosa-boka til Strøksnes fra 2015 med beretningen om havet og den iherdige jakten på ei håkjerring, og med mye av handlingen utenfor nettopp Skrova er solgt til en rekke land.

I vinter i år kom også Hålogaland Teater med sin sceneversjon basert på den prisbelønte boka. Nå settes denne forestillingen opp i gymsalen i Skrova mandag og tirsdag i neste uke.

Håper på fulle hus

– Vi gleder oss veldig til å få vist stykket her. Jeg er veldig spent på hvordan det blir. Hele gymsalen blir bygd om, sier Mette Bolsøy.

Sammen med Hugo Aasjord driver hun Aasjordbruket på øya som også er et sentralt element i boka til Strøksnes.

– Tirsdag etter forestillingen blir det teater-bokbad her der vi skal ha en samtale med regissør, forfatter og skuespillere om prosessen med å lage teater og det som har skjedd, sier Bolsøy.

Aasjordbruket står for organiseringen av oppsetningen i Skrova neste uke. Det antas at man har plass til 140 publikummere i gymsalen.

– Vi håper på fulle hus og vi håper det blir tatt godt imot. Det er veldig spennende å lage teater av en sakprosa-bok av denne typen. Jeg tror folk er spente, sier hun.

Nå er også tankene og ideene om å ta stykket hjem til Skrova blitt en realitet.

– Da det viste seg at de skulle spille i Harstad var det så nært at man tenkte at «nå må vi kjøre på og prøve å få gjort det», forteller Bolsøy.

Mye velvilje fra teatret og flere aktører gjør det mulig.

– Vi låner utstyr fra figurteatret i Stamsund, Lofoten kulturhus stiller med scene-elementer, vi skal leie noe fra Lofothallen og Hålogaland Teater stiller med lysutstyr foruten skuespillerne da, sier Mette Bolsøy videre.

Les også: – Folk er veldig framoverlente her. Noen sa til meg at det skyldes vinden

– Helt spesielt

Forfatter Morten Strøksnes gleder seg også til oppsetningen og reiser selv oppover fra Oslo for å være til stede.

– Jeg gleder meg. Jeg har sett det i Tromsø, men det blir helt spesielt å se i Skrova.

Denne boka har fulgt deg lenge, både med utgivelse i mange land og nå teater?

– Det er to år siden boka kom ut i Norge og under normale omstendigheter ville jeg vært ferdig med stoffet, men det har blitt 22 land og ting skjer hver eneste dag som gjør at jeg må oppholde meg i den boka. Jeg blir ikke kvitt den, sier forfatteren som håper folk i regionen vil trives på oppsetningen.

– Regissør Anders T Andersen har lagd sitt verk basert på Havboka. For å få det til å fungere på scenen har han brukt masse visuelle virkemidler med både bilder og film. Det føles som et selvstendig verk. Nå er jeg veldig inhabil, men jeg synes det er veldig bra og veldig artig, sier Morten Strøksnes.

Les også: Strøksnes har tak på det uvirkelige

Kommentarer til denne saken