Gå til sidens hovedinnhold

Slik blir gjenåpningen: Åpner for breddeidrett, opphever skjenkestopp og tillater opptil 2000 på utendørs konserter

Regjeringen fortsetter gjenåpningen av samfunnet og går til tredje trinn i gjenåpningsplanen. Nå blir det mulig med flere på besøk hjemme, flere mennesker på arrangementer og mindre behov for hjemmekontor. Barn og unge kan delta på idretts- og kulturarrangementer på tvers av regioner og kretser uten krav om å holde 1 meter avstand.

De nye anbefalingene gjelder umiddelbart, mens forskriftsendringene trer i kraft fra søndag 20. juni kl. 1200.

– Smittetallene går ned, antall sykehusinnleggelser synker og rundt halvparten av befolkningen over 18 år har fått minst én vaksinedose. Norge er i rute, og vi er klare for å gå til trinn tre i gjenåpningen, sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse fredag. .

Avgjørelsen om å gå til tredje trinn er basert på anbefalinger fra Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det kan fremdeles være behov for å slå ned utbrudd lokalt med lokale regler.

– Vi må fortsatt være varsomme. Det er fremdeles en uforutsigbar smittesituasjon mange steder i verden, og det er usikkerhet knyttet til mutasjonene. Derfor må vi fortsatt ha høy beredskap og restriksjoner ved innreise til Norge. Gjenåpningen i Norge er avhengig av at vi klarer å holde litt igjen på åpning over grensen, understreker Solberg.

Plan for gradvis gjenåpning

Skoler og barnehager

– Vi har prioritert barn og unge gjennom hele pandemien. Også på dette trinnet i gjenåpningen har barn og unge mindre strenge tiltak enn voksne, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Det er fortsatt lokale myndigheter som avgjør hvilket tiltaksnivå det skal være i barnehager og skoler.

– Skoler og barnehager skal planlegge for grønt nivå etter ferien, med mindre den lokale smittesituasjonen tilsier noe annet. Jeg har stor tro på at de fleste skoler og barnehager vil starte opp igjen til høsten på grønt nivå og mer normale forhold. Også universiteter, høyskoler og fagskoler bør planlegge for fysisk undervisning ved semesterstart til høsten, sier Melby.

– Vi åpner også opp for deltakelse på tvers av regioner og kretser, og dermed cuper og stevner som samler barn fra ulike deler av landet. Men husk at både voksne, barn og småsøsken teller med i antallsbegrensningen på arrangementer der barn og unge under 20 år er utøvere, sier kunnskaps- og integreringsministeren.

Anbefaler norges-ferie

Fram til 5. juli er reiserådet fra Utenriksdepartementet (UD) å fraråde alle reiser til utlandet.

Når dette rådet endres ved midnatt natt til 5. juli, opprettholdes grensekontrollen og testplikten, men det blir mindre strengt på grensen:

Norske myndigheter har bestemt at karanteneplikten ved innreise fra «røde» land skal opprettholdes, men fjerner plikten til å være på hotell.

Selv om det er mulig å reise på ferie ut av landet, vil det fortsatt være begrensninger og kompliserte regler.

– Det kan bli slitsomt å reise til utlandet, og det kan bli lang ventetid for å komme inn i Norge. Regjeringens anbefaling er derfor å feriere hjemme i Norge. Det er det tryggeste og mest forutsigbare, sier Ropstad.

Her er reglene som gjelder for hele landet

Handelsnæringen

Åpent med regulering av smittevernfaglig forsvarlig drift i henhold til covid-19-forskriften, som å tilrettelegge for minst 1 meters avstand og ha rutiner for god hygiene. Smitteverntiltak jf. egen bransjestandard.

Varemesser og midlertidige markeder reguleres på samme måte som handelsnæringen.

Idretts-, kultur og fritidsaktiviteter

Barn og unge under 20 år kan delta som utøvere på idrettsarrangement eller konkurranse på tvers av regioner/kretser (nasjonalt), både utendørs og innendørs, uten krav om å holde 1 meter avstand. (nytt)Voksne i breddeidretten får unntak fra 1-metersregelen ved deltakelse på idrettsarrangementer som kamper og stevner innen regionen/kretsen, Dette gjelder både utendørs og innendørs. (nytt)Voksne dansere, musikere og scenekunstnere som ikke er profesjonelle kunstnere får unntak fra 1-metersregelen på både utendørs og innendørs kulturarrangementer, dersom de ellers trener eller øver sammen. (nytt)

Arrangementer

Private arrangementer

Inntil 100 personer på offentlig sted eller i leide/lånte lokaler, inne og ute. (nytt)

Offentlige arrangementer (nytt)

Uten test eller koronasertifikat

Innendørs

Utendørs

Faste tilviste plasser

Inntil 1000 personer (500 x 2 kohorter)

Inntil 2000 personer (500 x 4 kohorter)

Uten faste plasser

Inntil 400 personer (200 x 2 kohorter)

Inntil 800 personer (200 x 4 kohorter)

Med test eller koronasertifikatFaste tilviste plasser

50 % kapasitet opp til maks 2500 personer (500 x 5 kohorter)

50 % kapasitet opp til maks 5000 personer (500 x 10 kohorter)

Uten faste plasser

50 % kapasitet opp til maks 1000 personer (500 x 2 kohorter)

50 % kapasitet opp til maks 2000 personer (500 x 4 kohorter)

Uteliv, serveringssteder og arrangementer med skjenkebevilling

Skjenkestoppen kl. 24:00 oppheves. Innslippsstopp kl 24:00 opprettholdes

.Krav om registrering, bordservering av alkohol, redusert antall gjester, sitteplasser til alle gjester og avstand.

Kommentarer til denne saken