Gå til sidens hovedinnhold

Smitteutbruddet i Harstad er sporet til østlandet og trolig mutert virus: – En alvorlig situasjon

Harstad kommune holdt søndag pressekonferanse om det nye smitteutbruddet.

(Fremover) Ordfører Kari-Anne Opsal (Ap) sier 12 personer er smittet i Harstad. Utbruddet er sporet til Viken. En person som har vært i Harstad i vinterferien skal ha tatt viruset med seg.

Smitteutbrudd i Harstad: Ber 800 personer gå i karantene

Treningssenter

Åtte nye er bekreftet smittet lørdag.

– FHI har bedt oss om å behandle dette som den mer smittsomme britiske varianten. Alle som har trent på treningssenteret (Family Sports Club på Seljestad, red.anm.) og deres husstandsmedlemmer behandles som nærkontakter, sier Opsal.

813 personer har fått melding fra kommunen om å teste seg. Opsal sier at antall nærkontakter kan bli redusert etter hvert som smittesporingen skrider frem, men at kommunen går bredt ut i en tidlig fase.

– Det er en alvorlig situasjon. Vi vet ikke hvor stort dette blir. Det skal tas mange hundre prøver. Omfanget vil vise seg. Situasjonen er uavklart, sier hun.

– Men vi har mobilisert før, vi skal klare det igjen, legger Opsal til.

Mutert virus

Ifølge kommuneledelsen er det trolig et utbrudd av den britiske, muterte varianten som rammer Harstad nå.

Kommunikasjonssjef Øivind Arvola opplyste tidligere søndag at den tilreisende, som trolig er opphavet til spredningen, kom til Harstad fra et område der rundt 50 prosent av de smittede er smittet av den britiske varianten.

Arvola sa at kommuneledelsen setter opp «en enorm oppskalering» av testkapasiteten.

– Vi håper å kunne teste mellom 400 og 600 personer i dag, søndag. Så forsetter vi mandag, og håper å ha testet alle 800 som per nå er i karantene i løpet av tirsdag, sier han til Fremover.no.

Kommentarer til denne saken