Gå til sidens hovedinnhold

Smitteveilederen for barnehagene kommer i dag

Artikkelen er over 1 år gammel

Barnehagene er i full gang med å forberede åpning. Onsdag vil smitteveilederen være på plass, lover Folkehelseinstituttet (FHI) og Utdanningsdirektoratet.

– Veilederen kommer klokka 16 i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Linda Sørfjord i Utdanningsdirektoratet til NTB.

Den nasjonale veilederen skulle i utgangspunktet være klar torsdag. Mange har imidlertid reagert på at barnehagene da kun ville få én arbeidsdag på å forberede til åpning. Nå får de to.

Regjeringen kunngjorde 7. april at barnehagene skal åpnes igjen mandag 20. april.

Ansatte i barnehager og i 1.–4. trinn på barneskolen, samt administrativ ledelse, renholdere og annet kritisk driftspersonell har nå fått status som samfunnsviktig personell og får dermed tilbud om plass til sine barn.

– Med dette kan de konsentrere seg om å starte opp igjen barnehage- og skoletilbudet, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Flere aktører

Det er FHI og Utdanningsdirektoratet som har hatt hovedansvaret for å utarbeide veilederen, som skal gi føringer på hvordan smittevernet skal ivaretas når barnehagene åpner igjen.

– I dette arbeidet har vi vært i dialog med flere sentrale aktører i sektoren, sier Sørfjord.

Blant dem som har kommet med innspill, er Private Barnehagers Landsforbund (PBL) og KS.

En ekspertgruppe har tidligere framhevet tiltak som tidlig isolering av syke, økt utetid og hyppig håndvask.

Bemanningsutfordring

For barnehagene vil det bli ekstra viktig å få klare føringer når det gjelder gruppestørrelse og kontaktreduserende tiltak, får NTB opplyst hos PBL.

Dersom barna skal deles inn i mindre grupper, kan imidlertid bemanning bli en stor utfordring.

Samtidig kan det tenkes at mange kommer til å holde barna hjemme. Barnehagene er nå i gang med å kartlegge hvor mange barn som faktisk kommer på mandag, opplyser PBL.

Det samme har alle de kommunale barnehagene i Oslo fått beskjed om.

Slutt på matservering

Der ble det tirsdag sendt ut brev til alle de kommunale barnehagene med presisering av hvordan de nye retningslinjene skal følges. I Oslo vil ikke alle barnehagene åpne mandag, der tolkes regjeringens beslutning slik at dette kan skje i løpet av neste uke.

Innen da må hver enkelt barnehage skaffe seg oversikt over de ansatte – hvem som er syke, i karantene eller i risikogruppa – og kartlegge tilgjengelige vikarer.

I tillegg må alle barnehagene lage planer for å redusere kontakthyppighet, samt ha planer for renhold og hygienetiltak. Disse må sjekkes opp mot den nasjonale veilederen.

I Oslo settes også foreløpig kroken på kjøkkendøra i barnehagene.

«For å forenkle hverdagen for de ansatte i barnehagen og for å begrense eventuell smittespredning skal det ikke serveres mat i de kommunale barnehagene i Oslo», heter det i brevet.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken