Saken er oppdatert kl. 23.15.

Onsdag kveld kl. 19.18 fikk Hovedredningssentralen (HRS) melding fra en båt i havsnød i Vestfjorden. Båten er en 31 fots båt av typen Viksund.

- Vi opplyste først at det var en seilbåt, men etter hvert har vi fått klarhet i at det er en Viksund sjark med seil, opplyser pressevakt Frode Iversen i HRS, like før kl. 23 onsdag kveld.

– Vi har et Sea King-helikopter ute for å søke og for fem minutter siden tok to F16-fly av fra Bodø, opplyser pressevakta.

Søkeområdet er avgrenset til et område mellom Moskenes og Steigen, opplyser HRS.

- Sea Kingen var i lufta kl. 19.43, og hadde radiokontakt med båten på vei ut. Ut i fra den kontakten ble søkeområdet avgrenset. opplyser Iversen.

Sea Kingen søkte i det aktuelle området i to timer, uten at man lyktes med å finne havaristen. Helikopteret gikk deretter til Svolvær lufthavn for å etterfylle drivstoff, før de returnerte til det aktuelle søkeområdet.

Båten skal ikke være utstyrt med kartplotter eller annet utstyr som kan si noe om hvor den befinner seg. I følge HRS var siste kontakt med båten kl. 20.00. Deretter mistet man radiokontakten.

- Mannen som er ombord i båten opplyste at han har mobiltelefon med seg, men at den er blitt våt og ikke virker, sier Iversen.

Likevel viser det seg at mannen må ha fått liv i mobiltelefonen.

- Det positive er at vi har registrert livstegn fra mobilen til mannen ombord, via en basestasjon på land. Dette har ført til at søket nå er flyttet, og foregår nå mellom Landegode og Værøy, opplyser pressevakta.

Det blåser fremdeles kraftig fra sørvest i Vestfjorden, selv om stormen fra tidligere på dagen har løyet noe. Værutsiktene tilsier at vinden vil avta utover natta.

Leteaksjonen trappes nå opp ved at tre kystvaktfartøy er på tur inn i søkeområdet. KV Farm for lot nylig Leknes, og ventes å være i søkeområdet rundt kl. 01.00, mens KV Bison er på tur fra Vesterålen og ventes å være fremme ved 03-tiden. I tillegg er KV Andenes ventet å være fremme i 4-5-tiden.

I tillegg er ORION bedt om å stille, men de kan ikke ta av før tidligst i morgen tidlig.

HRS er kjent med at mannen som er ombord i båten nylig har kjøpt den, og var på vei fra Bergen og nordover. Hva som er bestemmelsesstedet er ukjent, men ved sist kontakt med mannen ble det opplyst at kursen var mot Lødingen.

Det blåser fortsatt stiv kuling fra vest-nordvest i området, men været vil spakne i løpet av kvelden og natta.