Solberg til VG: – Alt for slapt det som gjøres på grensen

Kritisk: Remi Solberg mener grensen til Sverige bør bemannes hele døgnet.

Kritisk: Remi Solberg mener grensen til Sverige bør bemannes hele døgnet. Foto:

I forrige uke skrev Lofotposten at Remi Solberg, Jan Håkon Juul og Tom Cato Karlsen er kritiske til forholdene ved svenskegrensa. Nå har saken fått nasjonal oppmerksomhet.

DEL

I en sak publisert av VG torsdag heter det at utenlandske turister venter til riksgrensen fra Sverige til Norge blir ubemannet, for så å kjøre inn til Lofoten.

– Utenlandske turister blir stadig observert i Lofoten. Turistene, som antakeligvis kommer fra ulike EU-land, krysser riksgrensen mellom Sverige og Norge på Bjørnfjell mens grensen er ubemannet om natten, skriver avisen.

VG har snakket med ordfører i Narvik kommune, Rune Edvardsen, og ordfører i Vestvågøy og leder for Lofotrådet, Remi Solberg. Edvardsen uttaler til VG at de har fått høre at det er en del svenske og utenlandske biler som passerer grensen.

– Jeg synes rett og slett ikke noe om det i det hele tatt. Vi er oppriktig bekymret, sier han.

Solberg uttalte det samme til Lofotposten fredag. Han mottar jevnlig tips fra publikum om utenlandske turister i Lofoten. Han har tatt opp situasjonen med fylkesmannen, som sendte henvendelsen videre til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som igjen sendte det videre til justisdepartementet.

– Jeg tenker at det er altfor slapt det som gjøres på grensen. Det bør strammes opp og bør bemannes hele døgnet sånn at man kan opprettholde det vedtaket som understreker at det ikke er adgang for enkelte land, sier Solberg til VG.

Norge er som kjent stengt for innreise fra andre land den nordiske, minus Sverige. Det er likevel mange unntak: Enkelte statsborgere fra andre land kan komme inn. Dette gjelder eksempelvis studenter, familie og arbeidstakere.

– Det er helt klart mange som er unntatt, men vi må være sikre på at de som snakker et annet språk har lov til å være her. Jeg er bekymret for at alle blir mistenkeliggjort, det kan også oppstå uønskede situasjoner mellom våre innbyggere og utledninger som er her på lovlig grunnlag. Vi er et folk som er kjent for å være gjestfrie. Det er ikke bra at det nå kan oppstå situasjoner der omdømme vårt kan svekkes. Jeg forventer at myndighetene gjør de nødvendige grepene som er vedtatt nasjonalt og ikke skyver problemene i fanget på lokalsamfunnet, sier Solberg.

VG har også snakket med visepolitimester i Nordland, Arne Hammer. Han forteller at grensen kontrolleres både av stasjonære kontroller og stikkprøvekontroller.

– Det vil uansett være mulig å finne tidspunkt å passere hvor politiet ikke bevokter grensen. Jeg ønsker likevel å understreke at en ikke blir fritatt fra smittevernreglene og føringene fra FHI, selv om en passerer grensen når politiet ikke er til stede, sier Hammer.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken