– Målt i verdi er årets mai den tredje beste mai noensinne for norsk sjømateksport. Laksen fortsetter veksten fra april, samtidig som vi har opplevd en eventyrlig økning i eksporten av snøkrabbe og kongekrabbe til USA og Asia. Selv om det fortsatt er noen utfordringer, er det grunn til å være forsiktige optimister på sjømateksportens vegne, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen i en pressemelding.

Eksporterte sjømat for 44 milliarder

Hittil i år er det eksportert sjømat for 44,7 milliarder kroner, noe som er 0,3 prosent over samme periode i fjor.

– Av de store norske eksportnæringene er det sjømaten som har klart seg best. Dette er en næring som skaper store verdier for Norge og som betyr mye for bosetting og vekst langs kysten og i distriktene. Derfor er det gledelig å se at eksportverdien har holdt seg på et høyt nivå i år, til tross for krevende tider, sier Renate Larsen.

Det ble eksportert 83 000 tonn laks til en verdi av 5,9 milliarder kroner i mai. Volumet falt med 1 prosent. Verdien økte med 316 millioner kroner, eller 6 prosent, sammenlignet med mai i fjor. Polen, Frankrike og USA var de største markedene for norsk laks i mai.

Økning for torsken

Norge eksporterte 4 900 tonn fersk torsk til en verdi av 178 millioner kroner i mai. Volumet økte med 13 prosent. Verdien økte med 8 millioner kroner, eller 5 prosent, sammenlignet med mai i fjor. Danmark, Polen og Nederland var de største markedene for fersk torsk fra Norge i mai.

Norge eksporterte 117 tonn kongekrabbe til en verdi av 47 millioner kroner i mai. Det er en økning i volum på 151 prosent. Verdien økte med 31 millioner kroner, eller 193 prosent, sammenlignet med mai i fjor. USA, Japan og Sør-Korea var de største markedene for norsk kongekrabbe i mai.