Rema 1000 skal kutte 500 tonn plast. Da må en rekke produkter erstattes.
- Vi solgte 10 millioner sugerør av plast i fjor. De forsvinner i år og erstattes av pappsugerør, sier Kaia Andresen, sjef for samfunnsansvar i Rema 1000, til Nettavisen.
Rema 1000 vil innen 2021 fjerne alle engangsprodukter av plast. I år fjernes plastsugerør og - bestikk og erstattes av mer bærekraftige alternativer.
Plastbelegget på papptallerkener til Remas egne merkevarer forsvinner også.
Til sammen skal Rema 1000 kutte ut rundt 500 tonn plast i 2019 og like mye i neste år.
- Vi ser arbeidet med plast og emballasje som en del av vårt samfunnsansvar. Vi vil kutte plasten der vi kan. I tilfeller der det påvirker mattrygghet og kvalitet, eller det å fjerne plasten kan føre til matsvinn, vil vi se på andre alternativer, sier Andresen.
Hun viser til at plast i mange tilfeller kan føre til at frukt og grønt i mange tilfeller har mye lengre holdbarhet hvis det er pakket i plast.
Byttet ut plastposen
Rema byttet i fjor ut sin gamle plastpose med en av 80 prosent gjenvunnet plast. Det tiltaket alene sparer ifølge kjeden miljøet for produksjonen av 3000 tonn jomfruelig plast. I fjor kuttet Rema også ut tradisjonell bomullspinner av plast, eller «Q-tips», med bomullspinner med pappkjerne.
- All emballasje skal være lett å gjenvinne. Produktene vil ha anvisning for hvordan de skal resirkuleres korrekt, sier Andresen.
Hun insisterer på at de nye produktene vil være like gode som de gamle.
- Vi tester alle nye produkter og mener de er av god kvalitet. Vi vil gjøre det enkelt å gjøre gode valg og det skal ikke gå på bekostning av pris eller kvalitet, sier Andresen.
Applaus
Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet applauderer kuttene til Rema 1000.
- Dette er kjempebra. Den innsatsen vi har sett fra dagligvarekjedene på dette området har vært veldig positivt. Forsøpling fra plastamballasje har vært et økende problem. Det er strålende at dagligvarekjedene går i tet for å bekjempe dette, sier Lundberg til Nettavisen.
Hun håper likevel på at det blir innført forbud mot alle unødvendige plastartikler, slik EU nylig gjorde. Det inkluderer nettopp slike produkter som plastsugerør, plastkopper og plasttallerkener.
- Vi håper at dette forbudet kommer på plass om ikke altfor lenge. I mellomtiden får vi håpe at de andre kjedene følger opp, sier Lundberg.
Plastkamp
Alle de tre dagligvarekonsernene har satt igang store prosjekter for å kutte plasten i fjor.
Kiwi har kunngjort at de skal kutte plasten i frukt- og grøntavdelingen med 200 tonn innen 2020. I tillegg innførte Kiwi en papirpose i mai som alternativ til den vanlige plastposen, etter at kundene hadde etterspurt dette i lang tid.
Også Extra har innført en papirpose i alle sine butikker og dessuten et handlenett med gjenbruksbonus.
Rema så også på mulighetene for å innføre en papirpose, slik Kiwi og Extra gjør, men kom frem til at det ikke er et godt alternativ.
- Hvis du ser på det totale CO2-regnestykket som går til å produsere en papirpose, er våre miljøposer et bedre klimaalternativ, uttalte Mette Fossum i Rema til Nettaviseni fjor.