Fredag ble den aller første utgaven av Kubafestivalen arrangert på nettopp Kuba ved Svinøya i Svolvær.

Med Halvdan Sivertsen, Ida Maria, Kari Bremnes, Chris Holsten og Tungtvann på programmet solgte arrangørene ut i forkant. Totalt var det 2000 personer på festivalen fredag.

Festivalsjef Petter Erlbeck bekrefter at Kubafestivalen blir arrangert i 2023 også.

– Det er 100 prosent sikkert at det blir Kubafestival til neste år. Hvilket format det blir må vi komme tilbake til. Vi er veldig fornøyd med responsen, etter at både Kubafestivalen og Høllafæst ble utsolgt.

Bildeserie

2000 møtte opp til den første utgaven av Kubafestivalen - se bildene fra fredagens fest her!

Fullt hus fra start

Kubafestivalen arrangeres, i likhet med Høllafæst de to foregående dagene, av Hølla Events AS.

Målet har vært å etablere en ny festival som favner svært bredt, i forlengelsen av den etablerte satsingen på Høllafæst.

Et yngre publikum fikk onsdag og torsdag oppleve flere av de største navnene innen nyere norsk musikk – i tillegg til internasjonale navn fra Nederland og Danmark.

Fredag trakk Kubafestivalen fullt hus til åpningen med Halvdan Sivertsen.

– Med Kubafestivalen skal vi ikke utfordre like mye som på Høllafæst. På Kuba er tanken at folk skal kjenne til alt som står på scenen, der er ønsket vårt å presentere ei «gullrekke» hele veien – med godt etablerte artister. Så er det selvsagt også en annen økonomi knyttet til det.

Fredag skulle Kari Bremnes stå for åpningen, men fly-forsinkelser førte til at visekongen fra Bodø åpnet festivalpremieren.

For arrangøren ble det likevel en overraskelse at det var tilnærmet fullt hus før første konsert – selv store navn først ut.

– Det var en veldig positiv overraskelse av det var smekkfullt på første konsert. Det er jo veldig positivt, men det førte til noe kø der og da. Det er litt uunngåelig når det kommer nesten 2000 mennesker på et område samtidig. Det var vi ikke klare for.

Bildeserie

Se bildene fra Høllafæst-torsdagen!

Roser frivillige

Arrangørene merket seg også bra med folk tidlig også under Høllafæst, spesielt på første dag onsdag.

– Jeg tror dette er noe som kan være litt i endring, mener Erlbeck om folk som kommer tidligere ut på festival og konsert.

Festivalene ble arrangert på samme område, rett før hjellplassene på Kuba.

Petter Erlbeck understreker at alt nå skal evalueres, etter tre dager med festival. Staben bak startet Høllafæst i 2018. I år var antall publikummere dobbelt så stort som forrige fullskala-festival i 2019.

– Høllafæst er etter hvert blitt en etablert festival. I år hadde vi nok for første gang en skikkelig organisasjon rundt – selv om vi alltid har hatt mange gode folk med. Vi fikk på plass mange ting som er viktig for å arrangere festival på denne størrelsen.

Han er full av lovord om de frivillige.

- Med flere artister og større folkemasser enn før følger det med også behov for flere frivillige og folk på jobb. I alt har det vært mellom 120-130 frivillige på jobb før, under og etter festivalene. Det er en fantastisk gjeng som har vært med, og mange av disse har vært med siden starten. Uten disse ville det ikke vært mulig å gjennomføre!

En av tingene som vurderes for både Høllafæst og Kubafestivalen er om det skal tas i bruk mer areal på området.

Festivalene forløp også rolig, uten at politiet måtte rykke ut, opplyser han.

– Du kunne se på lynnet til folk at det var et skikkelig høydepunkt å få dra på festival.

Bildeserie

Årets Høllafest er i gang - ser du noen du kjenner?

– Folk har bare smilt

Under Høllafæst måtte enkelte publikummere på første rad løftes ut og tas hånd om vakter og Røde Kors – det er også noe man var forberedt på og rigget for, viser Erlbeck til.

Høllafæst ble i år arrangert med to scener for første gang.

Erlbeck skryter av innsatsen til de frivillige og hele staben rundt, for å lykkes med to omfattende festivaler over tre dager.

– Vi synes ting gikk veldig bra. Det skyldes også at vi fikk mange gode folk i viktige posisjoner. Folk har bare gått rundt og smilt gjennomgående disse tre dagene, det har bare vært god stemning, sier festivalsjefen videre.

Han bekrefter også at arrangøren regner med å gå med overskudd i år.

– Ja, det blir det. Samtidig er det flere X-faktorer i ligninga, og vi skal også drive gjennom et helt år. Når vi selger ut festivalene våre er det jo et tegn på at ting går bra.