Til tross for at sommerværet var så som så i så 2018 hadde Reinefjordruta 18 000 passasjerer, en økning fra 10 000 i 2017.

– En slik økning er veldig gledelig, men det kommer ikke helt problemfritt. I år er rutene endret, etter at det ble utfordringer med fulle båter og køer i fjor. Nå mener jeg vi har en god plan for avviklingen av årets sesong. Jeg er opptatt av at mange skal få oppleve Reinefjorden, og da med de kvaliteten fjorden og de små stedene har å by på: ro og stillhet og mektig natur, sier fylkesråd for næring, Ingelin Noresjø (KrF) i en pressemelding.

Flere ekstraavganger

En av endringene som er gjort er at pausen på Vindstad kuttet ut. Så nå blir det enten en rundtur med båten eller så får passasjerene noen gode timer på Vindstad og Bunesfjorden eller i Kjerkfjorden. Den nye ruta passer også godt med buss fra og til Leknes og Å. Det nye ruteopplegget gir i tillegg flere muligheter for ekstraavganger slik at ventetidene ikke blir for lange.

Nordland fylkeskommune samarbeider også med Moskenes kommune om å gi folk informasjon på kaia og på båten om hvilke muligheter som finnes i fjorden og hvilke hensyn de besøkende bør ta. I tillegg planlegges det også forbedringer i servicetilbudene i fjorden, blant annet toalett.

Les også: Fjordbåten på Reine går for fullt igjen – etter klagestorm

Økt billettpris

Billettprisen er økt på Reinefjordruta i sommer for å kunne bidra til finansieringen.

– Vi har det siste året hatt en god dialog med grendelaget på Vindstad og diskutert utfordringer og ulike løsninger som vil gi en bedre besøksforvaltning. Det er helt klart behov for en utbedring av viktig infrastruktur, som toalett, god styring av ferdsel gjennom bygda, venterom og utvikling av tilbud til de reisende. Dette vil bedre opplevelsen både for lokalbefolkningen og gjestene. Bidrag til finansieringen vil gjøre det mulig å sette i gang konkrete tiltak. God informasjon, godt samarbeid lokalt mellom grendelaget, kommunen og fylkeskommunen er avgjørende for å finne de gode løsningene i tiden framover, sier Ann Heidi Hansen, som leder fylkeskommunens arbeid med besøksforvaltning.

– Reinefjordruta tar deg til porten til den nye Lofotodden Nasjonalpark og vandringer i et enestående landskap, sier ordfører i Moskenes, Lillian Rasmussen.

Lofotodden Nasjonalpark ble offisielt åpnet søndag.

Les også: Ola Elvestuen åpnet Lofotodden nasjonalpark: – Nå starter arbeidet