- Det er rart med det at en kan reise steder i ditt eget land som føles så eksotisk, samtidig som det føles hjemme.

Sondre Lerche har akkurat gått inn døra på Trevarefabrikken i Henningsvær. I det lille berømte fiskeværet føler han seg absolutt hjemme.

Senere på kvelden skal han overraske publikum som gjestevokalist i et lokalt discoband - før han selv har egen konsert tirsdag og stiller i en samtale på scenen under årets Trevarefest.

Sondre Lerche er internasjonalt anerkjent popartist, har bodd flere år i USA og har gitt ut flere kritikerroste album. Senest tidligere i år.

- Stor opplevelse

De siste fem årene har han utviklet et tett forhold til Henningsvær, Trevarefabrikken og Trevarefest.

- Jeg kom til Henningsvær første gang sommeren 2017. Vi kom opp hit, da ble umiddelbart invitert inn i mange fantastiske opplevelser.

En av dem var en konsert på Festvågtinden med Sondre Justad, Fay Wildhagen og Marit Larsen. Lerche var i Lofoten på det som var en helt vanlig spillejobb.

Marit Larsen kjente han fra før. Men ellers var det både nye folk og nye omgivelser. Konserten på fjellet og Trevarefest 2017 ble et vendepunkt for Lerche.

- Vi ante jo ikke hva vi sa ja til, og plutselig var vi der oppe og spilte. Det kommer jeg aldri til å glemme, det var en stor opplevelse. Så spilte vi på festivalen etter det - og så ble jeg kjent med gjengen bak Trevarefabrikken.

Siden har Sondre Lerche spilt solokonserter både i 2020 og 2021 på utestedet og kulturscenen i Henningsvær.

- Jeg har vært veldig mye her, jeg har også reist opp hit når jeg ikke har spilt konserter.

Fant ro til å skrive

Albumet "Avatars of Love" har fått en strøm av gode kritikker og mottakelse. Tittelsporet på plata er skrevet på Trevarefabrikken i Henningsvær, tidlig i mars i fjor.

- I fjor vinter var jeg for å skrive, egentlig fordi jeg skulle fokusere på et bokprosjekt. Jeg trodde platen var nesten ferdig, men så kom den låten. Det var en helt spesiell ro her da, som jeg tenkte jeg skulle bruke til å skrive bok. Det å se været her forandre seg hvert femte minutt - jeg hadde aldri opplevd Henningsvær om vinteren før. Det var stas, det ga meg den roen den låten trengte.

- Det er en sang som brer seg utover i ti minutter, som en veldig rik fortelling med flere avstikkere. Man blir jo alltid påvirket av der du er, det å være i den relative isolasjonen her opp - det har nok hatt sitt å si. Også for å holde på konsentrasjonen i en så omfattende låt.

Henningsvær er en del av arbeidet med å gi ut et album han både er veldig fornøyd med, og som har blitt så godt mottatt.

- Dette stedet er en liten bit av den prosessen, det føles veldig sterkt for meg.

Å dra til Henningsvær kan fort ende med å bli et lengre besøk enn planlagt.

Foruten egen musikk har Lerche også vært i Lofoten med sin egen vin-satsning og med en kunstutstilling knyttet til hans siste plate.

- Unikt

Henningsvær føles som et sted han med letthet tar turen til.

Kort tid etter å ha trådt innenfor døra blir han møtt av gamle kjente, mange vil hilse og slå av en prat.

- Det er unikt å komme hit, og føle seg så hjemme. Det føles helt uvirkelig at dette stedet finnes i mitt eget land. Så er det jo så klart også en sterk Bergen-kontigent her, sier han og sikter til at driverne av Trevarefabrikken alle er fra Bergen.

Han utelukker ikke å skape mer musikk i Henningsvær, kanskje til og med spille inn noe.

- Jeg har skrevet det som for meg selv er en av mine beste låter, det er ikke meg i mot å gå tilbake til åstedet på en måte og se hva annet som kan skje her. Det er besnærende for meg at det skjer noe hver gang jeg drar hit. Det er noe som blir til - om det så bare er en inspirerende samtale som setter i gang noe.

Sondre Lerche ble først kjent som en del av en bølge nye artister fra Bergen, og ga ut sin første plate "Faces Down" i 2001.

Han har både turnert i inn- og utland, er hyllet og prisbelønt for flere utgivelser.

Bildeserie

TREVAREFEST BILDESERIE: Ser du noen kjente ansikt?

- Unike kvaliteter

I 2020 og 2021 turnerte artisten og låtskriveren rundt i pandemien med bare seg selv og en lang rekke akustiske konserter.

Underveis stoppet han opp to ganger i Lofoten og Henningsvær.

Lerche beskriver det som en helt spesiell tid - og en periode med veldig sterk flyt.

- Midt i den fasen der, som ble både 2020 og 2021, der jeg fikk spilt mer enn de fleste, så var Trevarefabrikken en naturlig destinasjon.

Å få spille ute blant folk igjen med fullt band er stas. Etter Trevarefest venter blant annet Øyafestivalen og Bakgården i Harstad.

Sondre Lerche har vært rundt i Lofoten og områdene rundt. I 2013 spilte han på Cellolyd-festivalen i Moskenes.

Henningsvær er likevel det stedet han har festet seg sterkest ved i Lofoten.

- For meg er Henningsvær Lofoten. Men det er også så mye i hele området her som har en unik kvalitet, sier han.

I tillegg til Sondre Lerche spiller blant annet Kakkmaddafakka og Leroy Burgess under årets Trevarefest.