Vil ha slutt på søppelbål: – Vi har bilder fra bålplassene

BRENT: Her er en brenngrop med rester.

BRENT: Her er en brenngrop med rester. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Naturvernforbundet ønsker på at lofotkommunene skal få slutt på ulovlig søppelbrenning.

DEL

– Vi har sett dette i mange år. Altfor lenge har det eksistert en holdning om at «vi setter bare fyr på det». Etterpå bli det liggende igjen ting som ikke brenner opp. Dette blir til skade for dyr og fugl, og natur, sier June Grønseth i Naturvernforbundet i Lofoten.

Grønseth og Naturvernforbundet har kartlagt slike forbrenningstider. De mener flere bedrifter i Lofoten brenner søppelet sitt, heller enn å levere det inn.

– Vi ser at det er bedriftene på mer perifere steder som helst brenner søppel. Vi har bilder fra alle kommunene unntatt Røst, men vi vet at det skjer der også, forteller Grønseth.

Totalforbud

Hans Bjørnstad i brannvesenet i Vågan kommune sier det er forbudt å brenne søppel, og at dette gjelder alle.

– Ingen har lov å brenne det de vil. Alt større enn et pølsebål skal søkes om, og da er det kun rent trevirke det er lov å ha på, sier Bjørnstad.

Han forteller at de får inn få meldinger om søppelbål, men sjekker alle henvendelser.

– Vi sjekker om det er noe vi må slokke eller anmelde. Dersom man anmeldes kan man få bot av politiet. Man kan også få gebyr fra brannvesenet, for at vi måtte rykke ut, informerer han.

Før sankthans blir det levert ut informasjon om hva som skal og ikke skal på bålet.

RESTER: Kappskiver brenner ikke. Her er rester fra et av søppelbålene Naturvernforbundet har dokumentert.

RESTER: Kappskiver brenner ikke. Her er rester fra et av søppelbålene Naturvernforbundet har dokumentert. Foto:


- På rett vei

Monica Kleffelgård Hartviksen, Informasjons- og kvalitetsleder i Lofoten Avfallsselskap, mener man er på rett vei og at flere bedrifter tar ansvar og setter miljø på dagsorden.

– Jeg oppfatter at toleransen for søppelbål er lavere, og de er sjeldnere å se enn tidligere. Jeg ser endringen, og det gir oss håp om at ulovlig bålbrenning en dag blir historie. Vi i LAS får noen tips inn om ulovlig bålbrenning hvert år. Disse videreformidler vi til de respektive kommunene, da det er miljøansvarlig eller teknisk etat som er utøvende myndighet til å dra på befaring og som evt. kommer med reaksjoner f.eks i form av bøter, sier Monica Kleffelgård Hartviksen, Informasjons- og kvalitetsleder i Lofoten Avfallsselskap.

Hos Vestvågøy er det, med noen unntak, forbudt med åpen brenning og brenning av avfall i småovner. De informerer om at de har befaringsrunder før sankthansbålene tennes på, og at de ellers tar alle henvendelser på alvor.

Mener kommunene ikke gjør nok

– Vi i Naturvernforbundet ser at kommunene ikke reagerer på dette, selv om det er de som skal gjøre det, sier Grønseth.

Naturvernforbundet peker på at Flakstad, Røst, Vestvågøy og Værøy har en forskrift for "åpen brenning og brenning av avfall i småovner". For dette kan man få bøter eller få straffansvar etter forurensningsloven.

– Vi ønsker at kommunene skal ta tak i dette og slå ned på dem som brenner avfall. Kommunene må gå til bedriftslederne å si at dette skal stoppes. Det er kun rent trevirke som kan brennes, det må gjelde alle. Kommunene bør også gi sanksjoner til de bedriftene som fortsetter å brenne avfall, sier Grønseth.

Alle i Norge skal uansett forholde seg til Forurensingsloven. Her står det at man plikter å unngå forurensning.

For næringsavfall gjelder også:

Den som produserer næringsavfall, skal sørge for at avfallet blir brakt til lovlig avfallsanlegg eller gjennomgår gjenvinning, slik at det enten opphører å være avfall eller på annen måte kommer til nytte ved å erstatte materialer som ellers ville blitt brukt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken