Lise-Renée ønsker flere søppelkasser: – Jeg finner søppel på hver tur jeg går

SØPPELTUR: Lise-Renee Kristoffersen Johansen finner søppel på hver tur hun går. Hun ønsker seg flere søppelkasser i Svolvær.

SØPPELTUR: Lise-Renee Kristoffersen Johansen finner søppel på hver tur hun går. Hun ønsker seg flere søppelkasser i Svolvær. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Lise-Renée Kristoffersen Johansen finner mye søppel i naturen når hun går tur. Hun tror at flere søppelbokser hadde gjort det lettere for folk å rydde etter seg.

DEL

Lise-Renée Kristoffersen Johansen har med seg en plastpose som hun har fylt med søppel. Det er hundeposer, ølbokser, spritflasker og plast. I den andre hånden holder hun en bilfelg. Dette har hun plukket opp på turen rundt Osan ved Svolvær.

– Det blir aldri tomt. Jeg finner søppel på hver tur jeg går. Jeg plukket tidligere i uken også, så jeg trodde ikke det skulle bli så mye nå. Det er egentlig helt utrolig, sier hun.

Vil ha flere søppelbokser

– Jeg skulle ønske det var flere søppelbokser i hele byen egentlig, og særlig rundt Osan. Det er generelt få steder å kaste søppel. Og da slenger heller folk fra seg der de står, mener Johansen.

Hun går ikke mange meterne før hun bøyer seg og plukker opp en ny bit søppel. Gjerne en uidentifiserbar plastbit. På veien plukker hun også med seg flere røde brøytestikker. De har blitt brutt av og det er bare så vidt de stikker opp av bakken.

– Folk kaster søppel hele året. Men nå ser vi særlig mye, fordi det er mye som kommer fram når snøen smelter, forteller hun.

Oppe i en skråning ligger en svart plastpose med hundebæsj i.

– Det er flere bokser med hundeposer på denne turen. men det er jo ikke noen vits å ta poser rundt bæsjen, når det ikke er søppelbokser å kaste dem i. Folk kaster dem jo bare fra seg i naturen. De tror det forsvinner fort, men det gjør det jo ikke. Det ville vært bedre om folk lot regnet ta det, mener hun.

SØPPELPLUKKER: Må snuse litt på søppelet som matmor har plukket.

SØPPELPLUKKER: Må snuse litt på søppelet som matmor har plukket. Foto:

Ikke ekstra kasser

Leder for teknisk drift i Vågan kommune, Svein Christiansen, sier det kommer flere søppelbokser ut nå om våren. Men det er ikke planer om noen ekstra steder å kaste søppel.

– De søppelboksene som ikke tåler å stå ute om vinteren, kommer ut igjen nå når snøen forsvinner. Det er de samme søppelboksene som vi setter ut hvert år. De skal være ute før 17. mai, forteller Christiansen.

Lise-Renée Kristoffersen Johansen ønsker seg flere søppelkasser, særlig rundt Osan.

– Det burde være en kasse hver 500 eller 600 meter, som ble tømt en gang i uka, mener hun.

Christiansen sier han ikke har full kontroll på hvor alle søppelboksene skal, men at det ikke er planer om noen ekstra kasser i år.

– Rundt Osan, og ved Kongsvannet, der må folk ta med søpla si hjem selv. Folk må være sitt ansvar bevisst og ikke kaste søppel i naturen, sier han.

Christiansen sier han vet at det er ønsker om flere søppelbokser.

– Men det koster penger, og det har vi ikke, forklarer han.

Han understreker at forretningene rundt om skal ha søppelkasser utenfor hos seg, og har ansvaret for at det er ryddig rundt disse.

– Vi har også fokus på søppelhåndtering gjennom «Rent og pent i Vågan», og har tidligere satt inn ekstra ressurser for å tømme de søppelkassene som er, sier Svein Christiansen.

Artikkeltags