Denne lille dingsen er funnet overalt i Atlanteren. Nå er den dukket opp utenfor Nord-Norge

Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Her snakker vi langreist søppel!

Plutselig begynte det å dukke opp små HP-blekkpatroner på strendene en rekke steder i Atlanterhavet. Helt fra Florida-kysten, Azorene, Kanariøyene, Portugal, Frankrike og de britiske øyer. Nå er en patron funnet i fjæra utenfor Tromsø.

Tracey Williams, en engelsk dame i Cornwall fant også blekkpatroner og via hennes Facebook-side begynte hun å  spore funnene av blekkpatronene. Tilbakemeldingene var overveldende, og hun prikket stedsangivelsene inn på det kartet som Nordlys presenterer i dag.

Da patronen under en strandsøk i etter marint søppel dukket opp utenfor Tromsø, ringter det en bjelle hos klima- og miljørådgiver Bo Eide i Tromsø kommune.

- Jeg husket den saken og det ante meg at det kunne stamme fra den containeren.

Foto:

Containermist

Containeren falt på havet fra et containerskip i en kraftig storm utenfor Portugal for noen år tilbake. Williams har tidligere fortalt til BBC at hun senere har fått melding fra en mann fra Azorene i Atlanterhavet som fant de første tidlig i 2014.

Williams sitter dessuten på serienumrene på de tapte blekkpatronene og kunne i så måte bekrefte at funnet utenfor Tromsø stammet fra den samme containeren. Dermed er også Tromsø med på kartet.

- Nå er det jo ikke godt å si hvor lenge blekkpatronen har ligget der. Den kan jo ha ligget der en god stund, sier Eide.

Det er imidlertid ikke det mest langveisfarende søppelet som er funnet i år.

- Vi har funnet to bøyer, en fra Maine og en fra Nova Scotia.

6000 km

Maine er på den amerikanske østkysten, Noba Scotia er en canadisk provins i samme "nabolag".

- Det er en reise på rundt 6000 kilometer til havs?

- Ja, det er noe sånt. Men det er ikke uventet. Vi ligger her oppe i enden av Golfstrømmen, så det driver denne veien, sier Eide, som sier det er spennende å lokalisere hvor funnene kommer fra.

Han har sågar laget sitt eget lille kart med utgangspunkt i noe av den søpla de har funnet i fjæra utenfor kysten av Troms.

- Hvordan finner du ut hvem som eier eller har mistet det?

- Noe er jo merket, kanskje med telefonnummer, og finner man det, finner man navnet også.

Foto:

Den ene bøyen fra Maine for eksempel vet man tilhører en hummerfisker (bildet). En gammel flaskepost fra Asker og en rørklemme fra Kristin-plattformen i Nordsjøen er andre identifiserte objekter.

Det blir bare flere og flere som bidrar til oppryddinga av kysten i Tromsø og Karlsøy. I høst var en rekke turoperatører på søppeltokt. 1,4 tonn søppel ble fangsten  på den turen. På Facebook-sida Ren Kyst kan du se noen av de enorme mengdene med søppel som plukkes opp langs kysten. Eide anslår at cirka 30 tonn er plukket opp i år i Tromsø og Karsøy.

- Det hjelper på, men denne jobben blir man vel aldri ferdig med, medgir Eide.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken