- Vi må unngå at søppel som folk samler, blir liggende i hauger

Vil ha tips: Clean Up Lofoten vil ha tips foran årets strandryddeaksjoner.

Vil ha tips: Clean Up Lofoten vil ha tips foran årets strandryddeaksjoner. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Informasjons- og kvalitetsleder i LAS, Monica Kleffelgård Hartviksen, råder de som har lyst til å bidra i strandryddinga om å tipse Clean Up Lofoten – ikke samle søppelet i en haug.

DEL

Sesong for strandryddingHun peker på flere problemstillinger ved at enkelte turgåere gjør nettopp dette.

– På typiske turiststeder som for eksempel Kvalvika er det gjerne turister som ønsker å rydde, og dermed legger søppelet i en haug. Det er flott at flere ønsker å bidra, men ved å samle det i en haug blåser søppelet bare utover igjen, sier Kleffelgård Hartviksen, som også er prosjektleder i Clean Up Lofoten.

Les også: LAS fikk 1,6 millioner fra Staten: Marit skal lede strandryddeprosjektet

Tar imot tips

Ifølge hun tiltrekker i tillegg hauger seg som regel enda mer søppel.

– Hvis søppelet allerede ligger i en haug, blir det i tillegg enklere for flere å legge eget søppel oppå der igjen. Derfor prøver vi å unngå dette, sier Kleffelgård Hartviksen.

Hun råder i stedet dem som ønsker å rydde og bidra til å ta kontakt med Clean Up Lofoten.

– Slik får vi sikret at avfallet ikke blir lagt igjen, sier Kleffelgård Hartviksen, og legger til at Clean Up Lofoten organiserer med både sekker og henting.

– Om det er noen som går tur og ser at det er masse søppel en plass som de ikke har anledning til å med seg; tips oss gjerne! Vi forventer at det er mange som vil være med å rydde i år, noe som er kjempeflott!

Kleffelgård Hartviksen forteller at de venter til snøen forsvinner med å starte ryddinga, men tar sikte på å være i gang i starten av mai. Den første ribbturen er satt til 12. mai.

Tilgjengelige sekker

June Grønseth er uenig i at man ikke skal samle sammen søppelet i hauger. Den ivrige strandrydderen fra Laukvik peker på at det må legges til rette med tilgjengelige sekker.

– All rydding er i utgangspunktet positivt. Det som må til på utilgjengelige plasser er plukkesekker og informasjon til de som ønsker å rydde. Clean Up Lofoten kunne for eksempel ha lagt ut slike sekker, sier Grønseth, som utførte dette prosjektet på Værøy i fjor.

– Der turstien begynner la vi ut plukksekker og større sekker. Da vi satte strek for aksjonen i starten av september fikk vi ordnet med helikopteruthenting, sier Grønseth, og legger til at syv kilometer på yttersida ble ryddet for vanvittige mengder med søppel.

– Hva gjør man om man kommer til et sted hvor det ikke er sekker tilgjengelig eller man ikke har mulighet til å ta med seg søppel tilbake?

– Putt i lomma, i skoene eller innafor jakken. Putt det der du har mulighet til å putte det! I Sverige har det blitt veldig populært med såkalt «plogging» hvor man kombinerer jogging og søppelplukking. Da putter de søppelet i vesten eller i bukselinningen, ler Grønseth, som selv har tatt søppelplukkinga langt.

– Jeg har alltid med meg flergangsposer når jeg er ute og går tur. Også bruker jeg dem på nytt igjen neste gang!

Artikkeltags