Internasjonal matfest på nærbutikken

Internasjonal matfest:  Patrycja fra Polen hadde laget polske kroketter. Her smaker flyktningekonsulent Tonje Brekken og miljøarbeider Charlotte Aalberg på den kurdiske retten «tesjyk» laget av Mizgin.

Internasjonal matfest: Patrycja fra Polen hadde laget polske kroketter. Her smaker flyktningekonsulent Tonje Brekken og miljøarbeider Charlotte Aalberg på den kurdiske retten «tesjyk» laget av Mizgin.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Lørdag 4. februar arrangerte Joker en internasjonal matfest i Moskenes. Maten som ble servert var retter fra flere land.

Kristin Arntzen ved Joker har et varmt hjerte for sine sambygdinger, uansett hvor i verden de kommer fra.

Hun har blant annet hatt tobarnsfaren Mohammad Hawwa fra Syria i språkpraksis på Joker en dag i uka siden i høst.

Og den 4. februar arrangerte hun internasjonal matfest på Joker sammen med Voksenopplæringen i Moskenes, som har intervjuet kunder som kom innom og smakte på matrettene.

Seks av elevene ved Voksenopplæringen laget og serverte smaksprøver av mat fra sine hjemland Syria, Polen, Russland, Kurdistan og Brasil.

Kristin ble selv spurt om hvilken utenlandsk mat hun liker, og hun svarte at hun likte best indisk mat med mye krydder.

Khalil Al Sahli, som er utdannet journalist fra Syria, spurte henne om hvorfor hun arrangerer et slikt tiltak, og hun svarte da at det er viktig for alle som bor i Moskenes, å snakke med hverandre og bli kjente.

Hun sa videre at det er viktig å lære seg matvaner og retter fra mange steder i verden, og at de som kommer utenfra og nå bor i Moskenes, derfor bør og kan dele sine matvaner og retter med de andre innbyggerne.

Ingjerd Anna Martinsen, lærer i Voksenopplæringen i Moskenes (VOM) sier at Kristin Arntzen lenge har vært en pioner i arbeidet med å integrere flyktninger i kommunen, og at kommunen i mange år har tatt imot folk fra mange nasjoner.

Hun skriver at folk i Moskenes som andre steder har delte meninger om innvandring utenfra, men at holdninger kan endres dersom man møtes, snakker sammen og blir litt bedre kjent med hverandre.

Martinsen trekker fram at Kristin Arntzen tidligere vært med på å arrangere kvelder på Sørvågen kino med tema, film og mat fra ulike land som Thailand og Polen. Da flere bedrifter i høst ble spurt om å ta imot en flyktning i språkpraksis 1–2 dager i uka, var hun som daglig leder på Joker Sørvågen den første som sa ja, og tok imot en av våre nye innbyggere med åpne armer.

Mohammad Hawwa fra Syria, bosatt på Reine med kone og to sønner, var den heldige som fikk komme inn i varmen på Joker, hvor Kristin og de ansatte i butikken har gjort en stor innsats for at han skulle trives og lære mest mulig norsk.

Artikkeltags