Ruth Eline (14) skal på verdensspeiderleir i USA som eneste lofotværing

Ruth Eline Skavikeng Johansen fra Leknes søkte for to år siden om å få bli med på den 24. verdensspeiderleiren. Nå reiser hun til USA og til verdensspeiderleiren, som eneste speider fra Lofoten.

Ruth Eline Skavikeng Johansen fra Leknes søkte for to år siden om å få bli med på den 24. verdensspeiderleiren. Nå reiser hun til USA og til verdensspeiderleiren, som eneste speider fra Lofoten. Foto:

De to siste ukene i juli samles 50 000 ungdommer på speiderleir i Vest-Virginia i USA. Ruth Eline Skavikeng Johansen fra Leknes er med som eneste speider fra Lofoten.

DEL

Fra 22. juli til 2. august arrangeres verdensspeiderleiren i Vest-Virginia i USA. En av årets 50 000 deltakere er Ruth Eline Skavikeng Johansen fra Leknes. Hun har gått i speideren i seks år, i speidergruppa Ballstad KFUK-KFUM. Tirsdag møtes troppen hennes på Folkvang utenfor Jessheim før avreise til USA på onsdag.

– Vi er rundt 35 til 36 speidere i tropp seks. Det er flest fra Sør-Norge, men noen av oss er fra Nord-Norge. Jeg er den eneste fra Lofoten. Til nå har vi møttes tre ganger, og hatt ulike aktiviteter for å bli kjent. Tirsdag skal vi møtes på Folkvang for å glede oss sammen til reisen, forteller Skavikeng Johansen.

– Først synes jeg det var ganske skummelt at jeg var den eneste fra Lofoten. Nå går det helt fint, fordi jeg har blitt kjent med hele troppen, sier hun.

Fra Norge reiser 600 ungdommer i alderen 14 til 18 år til årets verdensspeiderleir. Speiderleieren avholdes hvert fjerde år, og i år er den 24. gangen leiren holdes.

Les også: Lise (22) dedikerer albumet til sin far: - Jeg mistet det helt da pappa gikk bort

Lærer om kulturen

Det er første gangen Skavikeng Johansen skal reise så langt uten familien. Hun og troppen skal reise til USA via Island, hvor de først skal være i Washington DC noen dager.

– Det blir artig, og det blir artig å få en utfordring. I Washington DC skal vi bli kjent med kulturen i USA og være turister før vi reiser til speiderleiren, sier hun.

Skavikeng Johansen trives godt i speideren fordi det er avslappende, rolig og man lærer mye.

– Vi lærer å ta ansvar for andre og oss selv, og vi kan være i lag uansett alder, sier hun.

Lofotposten snakker med Skavikeng Johansen på telefon fra Asker, hvor familien er på ferie før hun skal reise. På telefonen skyter pappa Trond inn.

– Jeg har aldri vært med i speideren, men jeg var med på leir for tre år siden. Det var helt utrolig å se hvordan de tok vare på hverandre. Vi er utrolig glad for at Ruth er med i speideren, sier pappa Trond.

700 dager før avreise

Forrige verdensspeiderleir ble avholdt i Japan for fire år siden. Noen hun kjenner var på leieren, og anbefalte henne å reise.

– De sa det var veldig kult. Jeg gjorde litt research og fant ut at det var mulig å søke. Dette var 700 dager før vi skulle dra. Jeg fikk vite at jeg hadde fått plass i desember 2017. Da ble jeg veldig glad, og jeg har telt ned dager ganske lenge, sier hun.

Hun gleder seg til hele opplevelsen, møte nye folk og se på alle aktivitetene de har på området.

– Det er veldig mange aktiviteter. Det er for eksempel en stor skatepark, vi kan gå i fjellet eller være med på rafting. Vi får selv velge hvilke aktiviteter vi vil gjøre, så lenge tre fra troppen er med. Jeg har veldig lyst til å prøve rafting, ziplinene og klatring, sier hun.

For at speiderne skal være trygge har de et buddy-system gjennom hele leiroppholdet.

– En av utfordringene er at det blir veldig varmt. Det er meldt 37 grader den dagen vi kommer fram. Fordi vi skal holde på med så mye er det lett å glemme og holde seg hydrert. Med buddy-systemet skal to og to passe på hverandre, sier hun.

For at reisen til leiren skulle være mulig, har hun fått støtte fra forskjellige organisasjoner.

– Selvfølgelig hjelper mamma og pappa også til med å betale. Det er jeg veldig takknemlig for, sier hun.

Artikkeltags