Spennende vandalsikring

Foto:

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I lørdagsavisa kunne du se et bilde av "vandalsikre" toaletter som Vestvågøy søker seg selv om å få sette opp på Hauklandstranda. (En kommune kan ikke ta lett på formaliteter, så derfor denne prosessen.)

Men tilbake til toalettene og den såkalte vandalsikringen. Det som skjer i Lofoten når det gjelder slike fasiliteter, og ikke minst den teknologien som ligger bak er veldig spennende. Det er jo en kjennsgjerning at slike tilbud bli utsatt for hærverk, for vandaler har vi.

Både egne vandaler og tilreisende vandaler.

Og vi har vel alle latt oss overraske av hvor kort tid det tar fra et nyvasket toalett ser ut som en dass.

Med ny teknologi, og arkitekter som virkelig evner å tenke nytt, er det i dag mulig å nærme oss installasjoner som tjener hensikten og som forlenger tilsyns- og vedlikeholdsintervallene betydelig.

Lofoten trenger slike smarte installasjoner, for hver eneste sommer er toalett- og sanitærforhold gjenstand for stor oppgitthet blant oss som bor her. Dette er uansett utfordringer vi innbyggere og kommunene våre må løse selv. Det kommer ingen bærende med penger og løsninger til oss. Da blir teknologien og driftskostnadene særdeles viktig. Tjenester og arbeidskraft er dyrt i Norge, og takk og lov for det. At man i mange land kan tillate seg å ha folk som jobber fulltid med å vaske og drifte et toalettanlegg, sier det meste om vår levestandard i en global setting.

Det blir derfor interessant å se hvor godt de blir å fungere de prosjekterte toalettene på Haukland. De kan bli en pekepinn om hva kommunene kan få for pengene, for vi kan ikke forvente at lofotkommunene kan legge seg på den standarden som man ser langs de nasjonale turistveiene, der toalettene tidvis er en attraksjon i seg selv.

Kanskje vi også må se på hvilke muligheter det er å la sanitærfasiliteter og avfallshåndtering være noe som kan skje i samarbeid med annen næring. Eksempelvis kjøper Vågan kommune tjenester hos Gimsøy landhandel, og samme landhandel tilbyr avfallshåndtering mot betaling via Vipps. Dette er smart og praktisk orientert. Man har forlatt klagefasen, og beveget seg over på løsningene.

Skriv ditt leserbrev her «

Si din mening om Lofoten, samfunnet og folket som bor her. Vi prioriterer lokale innlegg og lokale debattanter.

Artikkeltags