Gå til sidens hovedinnhold

Slik unngår du spillproblemer

Artikkelen er over 6 år gammel

Kampanjen «Snakk om spill» og et eget nettsted skal bidra til dette.

En vanlig konflikt i norske hjem dreier seg om grensesetting for barnas spilling. Kampanjen «Snakk om spill» og nettstedet Husfred.no skal bli arbeidsredskaper for dette, ifølge rådgiver Liv Røthe fra Lotteritilsynet.

– Det er et stort behov for kampanjen, sier Røthe.

Hun mener at spillrelaterte utfordringer er relevante i de fleste hjem med barn og tenåringer. Det er derfor svært viktig å ha gode regler for data- og pengespill i hjemmet. Men en viktig forutsetning er diskusjonen om hvem reglene skal gjelde for:

– Gjelder det kun for barna, eller også de voksne i hjemmet? Og i så fall, hvorfor eller hvorfor ikke. Det gjelder å få de voksne til å se seg selv i speilet og se at disse temaene også gjelder dem. En avtale bør være mellom to parter, og den bør forplikte både de voksne og barna, mener Liv Røthe.

Kampanjen «Snakk om spill» er et resultat av at Kulturdepartementet har fastsatt en handlingsplan mot spillproblemer. Ett av tiltakene dreier seg om å lage en informasjonskampanje rettet mot skolen. Tanken bak kampanjen er å redusere faren for at barn og unge får spillproblemer:

– Det har blant annet endt opp med et eget nettsted, Husfred.no. Målet vårt er å få voksne og barn til å snakke sammen om data- og pengespill. Skolen skal være en formidlingsarena for oss, både i klasserommet og på foreldremøtene.

Røthe sier at man kan finne fakta om data- og pengespill på nettsiden. Der ligger det også diskusjonsopplegg med spørsmål som kan brukes i klasserommet. Ressurser ligger også tilgjengelig til bruk på foreldremøter og hjemme. På den måten kan de voksne sette seg ned med barna og snakke om spill hjemme.

Det er viktig for oss å understreke at dette ikke er noen pekefingerkampanje, sier Røthe. Hun mener at data- og pengespill er helt greit i kontrollerte former. Men den dagen det får konsekvenser for andre viktige funksjoner, som søvn, mat, lekser eller familierelasjoner, da mener hun at familien har et problem.

Ofte er det konflikter knyttet til det å sette grenser, enten det går på barnas skjermtid eller kostnadsgrenser. Familien må derfor finne ut hva som er greit i deres familie.

– Vi tenker at kampanjen er både forebyggende, men også til hjelp når problemet først har oppstått. Det er viktig med en bevissthet om hvordan andre påvirkes av at man sitter lenge med data- eller pengespill. Og hva går en selv glipp av? Hvordan kan man heller planlegge spilletiden slik at familien totalt sett har det bedre? Og hvordan vil en ha det hjemme hos seg selv?

Det som er sentralt for oss er å nå ut til skolene, og dette gjør vi via skoleledelsen og foreldreutvalget på skolene, forklarer Røthe.

Målet er å få flest mulig oppmerksomme på kampanjen, og da er skolen selvsagt en viktig arena.

– Det er vanskelig å innse at man har slike problemer i hjemmet, og dette er ofte noe man ikke vil dele med andre med mindre det er akseptert og snakkes om. På den måten er skolen en formidlingsarena for oss, påpeker Liv Røthe.

Medietilsynet og Lotteritilsynet, som begge er underlagt Kulturdepartementet, har sammen utviklet kampanjen for å inspirere så mange som mulig til å snakke sammen om data- og pengespill. Kampanjen består blant annet av en kortfilm og nettstedet husfred.no.

Kampanjen er ett av flere tiltak i Handlingsplan mot spillproblemer 2013-2015. Planen er regjeringens verktøy for å arbeide målrettet mot de negative sosiale konsekvensene som pengespill og dataspill kan ha.

Kampanjen er allerede i gang, men nasjonal lansering er tirsdag 22. september. (ANB)

Kommentarer til denne saken